Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Officiellt: Alla Smart-modeller blir eldrivna

Smart storsatsar på eldrift och blir först ut med att erbjuda samtliga modeller med antingen el- eller förbränningsmotorer.

Tidigare i år kunde vi berätta om Smarts planer att erbjuda alla sina modeller med eldrift. Redan för tio år sedan började man med en testverksamhet och av Smart Fortwo generation två tillverkades 2 100 exemplar i så kallat Electric Drive-utförande. Nu kommer såväl Fortwo, Cabrio som Forfour, alltså samtliga Smart-modeller, att finnas med både el- och förbränningsmotorer, något tillverkaren hävdar vara först i världen med. Cabrioletversionen sägs också vara världens enda eldrivna cabriolet.

Drivlinan byggs av Renault, batterierna har en kapacitet på 17,6 kWh och motorn ger maximalt 81 hästkrafter. Räckvidden är upp till 16 mil, sprinten 0-100 km/h klaras av på 11,5 sekunder och topphastigheten är 130 km/h. Prestandan gäller versionen Fortwo, den lättaste av de tre modellerna.

Laddtiden är 2,5 timmar vilket är halva tiden jämfört med gamla eldrivna Smart-modeller. Med trefas snabbladdare är laddtiden mindre än 45 minuter.

Foto: Daimler AG

Eldrivna Smartmodeller kommer att ha en mer omfattande utrustning än sina syskon med förbränningsmotorer. Med appen Smart Control kommer data kunna läsas och funktioner skötas fjärrstyrt.

Som de flesta stadsbilar finns även nya Smart med en mängd designattribut, bland annat med Brabus-stuk, men även med ett vinterpaket som bland annat omfattar rattvärme.

– Smart är en perfekt stadsbil och med eldrift kommer den bli lite mer perfekt, menar företagets vd Annette Winkler.

Priset i Tyskland för nya eldrivna Smart är motsvarande 210 043, 241 252 och 216 361 kronor för Fortwo, Cabrio och Forfour. Det kan jämföras med 257 527 kronor för Volkswagen e-Up och 227 754 kronor för Mitsubishi i-Miev.

I december kommer bilarna att börja säljas i USA, där 25 procent av de eldrivna Smart-bilarna hittills sålts, för att rullas in i de europeiska bilhallarna i början av nästa år.