Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld & Opel

Officiellt: Opel Manta gör comeback

Ett av Opels mest känsloladdade modellnamn är på väg tillbaka: Manta. Det bekräftas från officiellt håll.

Opel Manta tillverkades i två generationer mellan åren 1970 och 1988 med bland annat Ford Capri som konkurrent. Nu har Opel bekräftat att modellnamnet kommer åter någon gång under mitten av detta årtionde. Att nya Manta blir helt eldriven är den enda tekniska detaljen som Opel förtäljer i dagsläget även om bilens hållning är klar.

Foto: Opel

– Manta kommer liksom tidigare vara en bil full med känslor. Eldriften kommer att garantera en förstklassig acceleration. Manta kommer än en gång stå för äkta körglädje. Vi kommer att bygga en fascinerande och häpnadsväckande rymlig nytolkning, säger Opels vd Uwe Hochgeschurtz.

Opel Manta var temat i Klassiska Bilar nummer 2/2019. Här ses första generationen.Opel Manta var temat i Klassiska Bilar nummer 2/2019. Här ses första generationen.Opel Manta var temat i Klassiska Bilar nummer 2/2019. Här ses första generationen.
Opel Manta var temat i Klassiska Bilar nummer 2/2019. Här ses första generationen. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Det sista avslöjar ett avstamp från originalbilen, Manta har tidigare varit en coupé, sällan vald för sina utrymmen. Inte heller den skiss som Opel lanserat på Manta-e visar någon storlastare, men skissen är just en skiss som inte representerar vad vi kommer att få se om ett tre-fyra år, understryker man.

Det är inte första gången en ny eldriven Manta presenteras. För närmare ett år sedan visades Manta GSe Elektromod, ett retrobygge som inte var ämnad för produktion, även om Opel pratade tyst om det. Den aktuella Mantan lär bygga på befintlig teknik från Stellantis-koncernen och må ha retroinslag men vara mer konventionell. Vad vi kan vänta oss är en slimmad crossover med coupélinjer.

Opel Manta GSe Elektromod från 2021.Opel Manta GSe Elektromod från 2021.Opel Manta GSe Elektromod från 2021.
Opel Manta GSe Elektromod från 2021. Foto: Opel

När det kommer till vässade köregenskaper har Opel visat att de filar på just det – nya Astra ger en föraning. En provkörning av den modellen kan du snart läsa på en sajt och en tidning i din omedelbara närhet.

Nya Manta presenteras i ett pressmeddelande där Opel säger sig ska ha alla sina modeller elektrifierade till 2024 för att fyra år senare bara tillverka elbilar.