Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: OKQ8

OKQ8 bygger laddstationer med enkel betalning

300 laddstolpar med 800 laddpunkter.

Nu inleder OKQ8 sin satsning på elbilsladdning. Och du kan betala med ditt vanliga betalkort.

– Vi tycker att det ska vara enkelt att ladda en elbil, säger OKQ8:s Karin Hellgren.

Det är många som sett fram emot att fler av de befintliga bensinmackarna ska börja bygga laddinfrastrukur. Laddnätverket Ionity finns vid flera av Circle K:s stationer och nu svarar OKQ8 med de första snabbladdarna.

Totalt ska OKQ8 bygga 800 laddpunkter fördelade på 300 stolpar och allt ska vara klart senast 2026. Örebro blir först ut och OKQ8 plockar el från Skellefteå Kraft till sina stolpar.

Snabbladdarna får en effekt på 150 kW.

Varför inte mer effekt än så?
– Vi ser på de elbilar som finns nu att 150 kW räcker långt, det är inte alla bilar som kan ta emot den effekten ens, säger Karin Hellgren.

Men om behovet ökar, går det att uppgradera laddpunkterna?
– Det går det bara vi kan säkra elanslutningen. Just nu är det den största flaskhalsen, att få effekt och el fram till stolparna. Det kan bli mycket långa ledtider för att etablera laddare på stationerna.

Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8.Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8.Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8.
Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8. Foto: OKQ8

Flera laddnätverk har egna betallösningar med appar, olika blippar och egna betalkort. Men OKQ8 har satsat på befintliga betalmetoder.

– Det går att betala laddningen med vanliga betalkort, ditt OKQ8-kort eller i vår app. Vi tycker att det ska vara enkelt att betala elbilsladdning.

Efter Örebro följer Kungsbacka, Trelleborg och Upplands Väsby.

– I Upplands Väsby ser vi ett större behov och där blir det totalt fyra stolpar med två laddpunkter på varje, annars är vår standard tre stolpar per station, säger Karin Hellgren.

OKQ8 kommer att ta 5,99 kronor per kilowattimme (kWh).

Laddnätverket Ionity ägs av flera biltillverkare som ger olika stora rabatter till sina bilägare. Ionity tar 8,70 kronor per kilowattimme för alla som inte har någon form av rabatt eller månadsabonnemang. Normalpriset för snabbladdning hos Tesla är 3,70 kronor per kilowattimme.