Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: OKQ8 / Magnus Fond

OKQ8 storsatsar på fler snabbladdare för elbilar

Det ska gå snabbare att ladda våra elbilar. OKQ8 inleder ett samarbete med Skellefteå Kraft för att bygga 800 laddpunkter på fler än 300 mackar. Målsättningen är att skapa Sveriges största nätverket för elbilsladdning.

Det har tagit tid för de etablerade bensinmackarna att hänga på elbilstrenden. Men nu storsatsar OKQ8 och bygger ut sitt nätverk av laddare på flera av sina stationer.
Totalt ska över 800 laddpunkter byggas på över 300 av bolgets stationer.

– Omställningen till ett fossilfritt samhälle är vår största prioritet. Att hjälpa medlemmar och kunder med deras omställning är vad vi finns till för. Vi är därför stolta att, tillsammans med Skellefteå Kraft, skapa förutsättningar för laddinfrastrukturen och möjliggöra supersnabb laddning längs Sveriges vägar, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8, i ett pressmeddelande.

Förnybar el

Tillsammans med en utbyggnad i Danmark omfattar satsningen minst 1 100 laddpunkter och 400 stationer. 

De nya laddpunkterna ska ha en laddaffekt på minst 150 kW vilket är tre gånger snabbare än flera av de laddpunkter som finns på mackarna i dag. Därmed har OKQ8 tagit lite höjd för nyare elbilar som klarar högre effekt och som därmed kan ladda din elbil snabbare.

OKQ8 har tidigare avslöjat att de vill ha betallösningar vid sina laddpunkter som är jämförbara med hur det fungerar vid bensin- och dieselpumpen i dag. Det betyder att dagens lösning med betalkort kan komma att fungera. 

Här avvaktar branschen den standard för betalning och prissättning som just nu utreds av regeringen.

Skellefteå Kraft ska leverera el till laddpunkterna vilket enligt kraftbolaget betyder enbart förnybar el.