Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Omsättningen rusar för batteri-giganten LG Chem

Det finns kanske de som fortfarande tvivlar på elbilens genombrott och behovet av väldigt många fler batterier för energilagring.

Kanske kan den här siffran ändra på det.

Batterigiganten LG Chem har lagt en rekordprognos för intäkterna i år: cirka 110 miljarder kronor.

Att bygga batterier till elbilar verkar vara en lukrativ affär. Sydkoreanska LG Chem har enligt affärssajten Bloomberg just nu 24,6 procent av världsmarknaden och slåss först och främst med kinesiska CATL om positionen som störst i världen. CATL ligger någon procent bakom med Teslapartnern Panasonic på lite drygt 20 procent.

Men flera nya aktörer vill in – bland annat svenska Northvolt – och "resten" står för en total marknadsandel på 19 procent, men växande.

Växande är också hela den internationella batteriindustrin. Bara LG Chem har en prognos i år på intäkter på över 110 miljarder kronor. Den siffran väntas tredubblas före 2025 då efterfrågan på batterier till nya elbilar ökar för var dag som går.

Tidigare har några biltillverkare upplevt problem med tillgången på batterier men enligt LG Chem är den huvudvärken över. Inte ens coronaviruset verkar rå på efterfrågan på batterier. Trots stillestånd i flera bilfabriker under våren kan LG Chem se ökade leveranser för 2020 och nya rekord. Tvärtom är det så att coronaviruset lockat fram stimulanspaket i flera länder som ökar efterfrågan på elbilar.

LG Chem lyckades passera CATL tidigare i år tack vare en stark efterfrågan på batterier till Tesla Model 3 i Kina och till Renault Zoe i Europa.

BEGAGNATTEST: Renault Zoe, BMW i3 och Nissan Leaf

LG Chem förlitar sig allra mest på de traditionella NCM-batterierna, som innehåller kobolt, medan CATL även bygger LFP, utan kobolt, till Teslas bilar för marknaden i Kina. Det pågår en kamp mellan olika batteritillverkare om vilken kemi som är en bästa, men NCM väntas ha ett försprång under en tid tack vare att energitätheten ska kunna ökas ytterligare i de batterierna. Det är också lättare att plocka ut längre räckvidd från NCM-batterierna jämfört med LFP-batterier.

Att batterierna blir billigare att bygga ser LG Chem som en förutsättning för att elbilen ska få fotfäste på riktigt. Batteriet står för mellan 25 och 40 procent av vad elbilarna kostar att bygga. Den siffran bör ner till 20 procent av hela bilens produktionskostnad för att det ska tillräckligt billigt att köpa en elbil.

LG Chem har knutit till sig såväl General Motors som Volvo-ägaren Geely i olika lång projekt för att bygga nya batterifabriker. Därmed har LG Chem knutit till sig värdefulla kontrakt i en växande elbilsvärlden.