Foto: CarPix

Opel Ampera-e gör sig redo för debut

En renodlad elbil vid namn Ampera-e, det är vad Opel har på gång för att blidka elbilsköpare som i dag har bland annat Nissan Leaf att välja på. Här är bilder på att det snart är dags för debut.

I januari presenterade General Motors Chevrolet Bolt EV, en elbil i nästan golfklasstorlek med lång räckvidd. Enligt det amerikanska sätet att mäta förbrukning i elbilar handlar det om upp till 32 mils körning innan bilen måste kopplas ihop med en laddstation av något slag.

En månad senare presenterade Opel sin variant av Bolt EV, men då med namnet Ampera-e. Två illustrationer ackompanjerade pressmaterialet, men mycket mer än så har vi inte hört eller sett sedan dess – förrän nu. Vår spionfotograf har nämligen fått span på Ampera-e, något maskerad, när den är ute på test.

Opel var sparsmakade med informationen som kom i februari, men slår vi ett öga på vad Chevrolet Bolt EV är för något kan vi enkelt se att Ampera-e är omkring 417 centimeter lång och slår därmed BMW i3 med nästan 17 centimeters marginal. I jämförelse med Nissans elbil Leaf står den sig dock slätt då den är nästan tre decimeter kortare. Volkswagens motsvarighet e-Golf är knappa decimetern längre.

På bredden är Opel Ampera-e knappt 177 centimeter och på höjden drygt 159 centimeter. Axelavståndet är 260 centimeter, tre centimeter mer än hos i3 men fyra centimeter mindre än vad e-Golf har och en decimeter kortare än vad Leaf kan stoltsera med.

Foto: CarPix

En elmotor som levererar 203 hästkrafter och 360 newtonmeter får din energi från ett 435 kilo tungt batteripaket, som alltså utgör drygt en fjärdedel av bilens tjänstevikt, med en lagringskapacitet på 60 kilowattimmar. Batterierna är av litiumjontyp, har 288 celler och är vätskekylda. Vid full laddning ska de orka med att driva bilen, som ovan nämnt, i upp till 32 mil. Det är betydligt mer än vad BMW i3, Nissan Leaf och Volkswagen e-Golf mäktar med.

Rask är den också. 0-48 km/h går på 2,9 sekunder och 0-97 km/h på under sju sekunder. Toppfarten är begränsad till 146 km/h.

Med amerikansk 240-voltsladdare ska det vara möjligt att fylla batterierna för åtta mils körning på två timmar. Kopplas bilen till en snabbladdningsstation ska 14,5 mils räckvidd nås efter 30 minuter.

Att Ampera-e syns ute nu är ett tecken på att Opel sannolikt tänker ställa ut bilen på Parissalongen i höst. Om så är fallet kan vi förvänta oss en marknadslansering under 2017, förhoppningsvis tidigt under året. När den väl sätts i produktion kommer den att tillverkas sida vid sida med Chevrolet Bolt EV i USA.