Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Opel Ampera-e kanske inte kommer till Sverige

Brist på bilar samt PSA:s planer för Opel kan sätta käppar i hjulen för alla som ser fram emot Sverigelanseringen av elbilen Ampera-e. Det uppger Dagens Industri.

Tidigt i fjol presenterades Bolt EV, Chevrolets nya elbil med låg prislapp och lång räckvidd. I slutet av sommaren presenterades den europeiska varianten Opel Ampera-e, det var då Opel fortfarande ägdes av General Motors. I december samma år lanserades modellen i Norge samt i Tyskland, Nederländerna och Frankrike. Planen då var att övriga europeiska länder skulle få ta del av Ampera-e under 2018, när produktionstakten i den amerikanska fabriken nått rätt nivåer. Men den planen kan nu komma att gå i stöpet.

Enligt Di.se har produktionsproblem gjort att endast 960 stycken Ampera-e har registrerats i Europa under årets första sju månader, trots att det finns tusentals kunder som väntar på sina bilar. Enbart i Norge finns omkring 4 000 beställningar på Ampera-e som ligger och väntar.

Leveransstrulet påverkas dessutom av att fabriken där Ampera-e och Bolt EV byggs har varit stängd under flera veckor i sommar på grund av att fabrikens andra modell, Chevrolet Sonic, tappat kraftigt i försäljning.

Utöver leveransproblemen har PSA-koncernen köpt Opel, en affär som slutfördes den 1 augusti och som sätter andra käppar i hjulen. Trots ägarbytet finns ett avtal som säger att Opel framöver har rätt att köpa en viss mängd Ampera-e från GM i USA, en mängd som man sannolikt inte når upp till.

Enligt källor inom PSA och Opel, som Di.se varit i kontakt med, lägger koncernen om sin strategi för elektrifierade bilar. De förbereder en egen elektrifieringssatsning inte helt olik dem som flera andra bilkoncerner presenterat på sistone. Krafterna riktas hellre på det projektet än att köpa in Ampera-e från USA.

Det finns fortfarande chans till att Opel Ampera-e lanseras på fler europeiska marknader, men vilka länder och i vilka volymer återstår i så fall att se.