Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Opel Ampera-e kommer 52 mil per laddning

Opels elbil Ampera-e har redan lanserats i Norge men ännu har man inte presenterat den fullt ut. Nu passar tyskarna på att berätta mer, bland annat att räckvidden är 52 mil, eller 38 om man ser mer nyktert på det.

Vi har redan skrivit flertalet artiklar om Opel Ampera-e, Chevrolet Bolt EV:s europeiska syskon. Men trots allt som redan har skrivits om den spännande elbilen har de exakta specifikationerna lyst med sin frånvaro. Först nu väljer Opel att berätta mer om Ampera-e, och syr vi ihop den nya informationen med den gamla har vi ganska mycket om modellen. På det kan vi lägga en handfull nya bilder, denna gång med bilen i blått, så är vi ganska fullfjädrade och redo inför den svenska lanseringen som äger rum 2018. Som vi redan har skrivit är Ampera-e sedan december i fjol lanserad i Norge.

Den 4,17 meter långa, eller korta beroende på hur man ser på det (Astra är två decimeter längre), elbilen med 60 kWh-batteri ska enligt nya europeiska NEDC-körcykeln ha en räckvidd på 52 mil per laddning. Det är långt och rent av klassledande, men som vi alla vet är nämnda körcykeln inte bara utskälld utan även utopisk, inte minst när det kommer till att mäta elbilar. I framtiden ska alla bilar mätas med den mer verklighetsbaserade körcykeln WLTP (World Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) och även om den ännu inte är officiellt i bruk så presenterar Opel ändå en räckviddssiffra baserad på just WLTP-körcykeln. Då handlar det om 38 mils körning per laddning. Det är inte fy skam det heller då det är en bättre siffra än någorlunda motsvarande elbilar mätta enligt NEDC-körcykeln.

I med kontakten och 30 minuter senare har Ampera-e tillräckligt med kräm för att avverka ytterligare 15 mil.

Opel lämnar åtta års, eller 16 000 mils, garanti på batterisystemet som tillåter snabbladdningar med 50 kW-laddare på 30 minuter som ska ge upp till 15 mils räckvidd.

Elmotorn är på motsvarande 204 hästkrafter och 360 newtonmeter. 0-50 km/h går på 3,2 sekunder och 0-100 km/h på 7,3 sekunder. Det är snabbt för en så pass liten bil. Än mer intressant är hur pass rask Ampera-e är vid exempelvis omkörningar. 80-120 km/h går på 4,5 sekunder. Det kanske låter långsamt, men ha då i åtanke att ”värstingen” av Opel Astra, den med 200 hästkrafter stark bensinmotor, tar 7,2 sekunder på sig för att på femte växeln accelerera från 80 till 120 km/h.

Toppfarten är begränsad till 150 km/h för att inte äventyra räckvidden allt för mycket.

En styck elmotor som serverar 150 kW (204 hk) och 360 Nm.

Precis som hos i (nästan) vilken annan modern bil hittar vi i Ampera-e det senaste i teknikväg, exempelvis olika säkerhetssystem så som adaptiv farthållare med autobroms, filhållningssystem, varningssystem för korsade trafik vid backning, döda vinkeln-varnare, fotgängarskydd, helljusassistent och mycket annat.

Parkeringsassistans finns också liksom uppkopplings- och hotspotmöjligheter, Opel OnStar och annat som sköts via gränssnittet på den 10,2 tum stora infotainmentskärmen.

Vad Opel Ampera-e kommer att kosta i Sverige när den kommer hit om ungefär ett år är oklart. Just nu säljs modellen endast i Norge och där kostar den från 299 900 norska kronor vilket motsvarar 319 000 kronor. I höst lanserar Opel modellen i Tyskland, Schweiz, Frankrike och Nederländerna. Vad den kommer att kosta i respektive land vet vi inte, men i Tyskland är det sagt att priset landar på 35 000 euro, vilket översatt till svenska siffror blir knappt 331 000 kronor.