Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Opel Ampera-e lanseras i Norge i dag – Sverige får vänta drygt ett år

Opel väljer att mjukstarta lanseringen av Ampera-e då produktionstakten till en början är låg. Norge blir först ut att få ta del av elbilen med lång räckvidd. Därefter följer fler länder och till sist Sverige. Då står det 2018 i almanackan.

Intresset för Opels (och Chevrolets) nya elbil Ampera-e (Bolt EV) är stort, det är kommentarsfälten under artiklarna här på teknikensvarld.se ett bevis på. Många svenska bilköpare imponeras av räckviddssiffrorna som presenterats i pappersform (vad verkligheten har att erbjuda återstår att se). Över 50 mils körning per laddning kan ingen annan i denna prisklass matcha.

Många vill kanske lägga vantarna på en Ampera-e redan i dag, eller senast i morgon. Det går tyvärr inte. Opel berättar förvisso att Ampera-e introduceras på marknaden i dag den 14 december 2016 – men bara i Norge där den kostar från 299 900 norska kronor vilket motsvarar 325 600 kronor.

Att Opel väljer att lansera modellen i just Norge beror på att den inledande produktionstakten i GM-fabriken i Michigan är låg för att så småningom skruvas upp efter hand. Och att valet föll på just Norge är för att vårt västra grannland är Europas främsta elbilsland.

– Vi visste redan från dag ett att tillgången på Ampera-e skulle vara begränsad under uppstartsfasen i fabriken i Orion, Michigan. Därför tog vi beslutet att lansera bilen stegvis med början i de länder som redan har en infrastruktur och de som har visat att de vill vara ledande när det gäller elbilar. Det har lett till följande lanseringsordning: Norge, Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Schweiz. Vi är dock flexibla och kommer att kunna lägga till länder eller ändra ordningen med kort varsel om något land till exempel skulle bli extra attraktivt tack vare ändrade incitament för elbilar. Produktionstakten kommer successivt att öka och vårt mål är att ha tillräcklig kapacitet 2018 för att kunna erbjuda hyggliga volymer i de flesta europeiska länder, säger Peter Christian Küspert, Opel Group Vice President Sales & Aftersales.

Efter Norge kommer alltså tyskar, holländare, fransmän och schweizare att få ta del av Opel Ampera-e. Men svenskarna då? Tyvärr är planen för lansering i övriga europeiska länder, inklusive Sverige, schemalagd till 2018. Sverige räknas helt enkelt inte in i de länder som anses vara elbilsmogna.