Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Opel Automobile GmbH

Opel Astra Electric officiell – ny eldriven kombi

Antalet eldrivna kombibilar är inte enormt, men nu kommer det en ny. Opel släpper sin mellanklassare Astra i elektriskt utförande, både som femdörrars och kombi.

Nya Opel Astra finns med bensin-, diesel- och laddhybridmotorer och nu ansluter det helelektriska alternativet. Från och med i vår kan man beställa Opel Astra Electric, men vad den kommer att kosta är än så länge oklart.

Vi vet däremot att Astra Electric, precis som syskonet Peugeot e-308, kan fås med kombikaross som på Opel-språk heter Sports Tourer. Astra Electric blir därmed en av än så länge få eldrivna kombibilar.

Precis som Peugeot-bilen drivs Astra Electric av en 156 hästkrafter och 270 newtonmeter stark elmotor mellan framhjulen, och precis som Peugeot-bilen har den ett 54 kilowattimmar stort batteripaket i bottenplattan mellan hjulaxlarna. Det ska räcka för en räckvidd på upp till 41,6 mil. Den som har stenkoll på faktan för Peugeot e-308 behöver egentligen inte läsa mer, för precis som Peugeot-bilen har Opeln 100 kilowatt som max laddeffekt vid snabbladdning och 11 kW vid trefas hemmaladdning. Förbrukningen anges till 1,49 kWh/mil enligt mätning i WLTP-körcykeln. Lastvolymen anges till 516–1 553 VDA-liter, vilket är lika mycket som laddhybridversionen.

Opel är noga med att understryka att Astra Electric inte, som de flesta andra elbilar, är strypt till en toppfart på 150 eller 160 km/h. Opel Astra Electric kan köra i 170 km/h.