Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Opel Astra GSe och Astra Sports Tourer GSe.
Opel Astra GSe och Astra Sports Tourer GSe.
Opel Astra GSe och Astra Sports Tourer GSe.
Opel Astra GSe och Astra Sports Tourer GSe. Foto: Opel Automobile GmbH

Opel Astra GSe officiell – laddhybrid med extra knuff

När Opel nu presenterar andra laddhybridalternativet i Astra-familjen gör man det i kombination med en anrik bokstavskombination. 225 hästkrafter ur drivlinan sätter ett GSe-emblem på bakluckan.

Grand Sport Einspritzung är en klassisk beteckning för Opel. GSE och GS/E var förkortningen som prydde bilarna. När nu nya Opel Astra laddhybrid kommer i samma 225-hästarsutförande som nya Peugeot 308 redan erbjuds i har tyskarna tagit det hela lite längre. Hybrid-emblemet som 180-hästarsversionen har på bakluckan, strax under höger bakljus, har bytts ut mot ett lägre placerat GSe-emblem. Grand Sport electric står akronymen för.

– Nya Astra GSe och Astra Sports Tourer GSe är perfekta modeller för att lansera vår nya dynamiska beteckning, helt i linje med vår strategi för att bli ett fullt elektrifierat varumärke till 2028, säger Opels vd Florian Huettl.

1 AV 2
Foto: Opel Automobile GmbH
2 AV 2
Foto: Opel Automobile GmbH

Eftersom bilen är direkt syskon till fransosen 308 Hybrid 225 är drivlinespecifikationerna desamma. Helt enkelt en 1,6-liters bensinmotor på 180 hästkrafter som arbetar tillsammans med en elmotor på 110 hästkrafter. Maximalt bjuder de sammanlagt på 225 hästkrafter. Maxvridet ligger på 360 newtonmeter.
Via en åttastegad automatlåda når kraften framhjulen.

Några prestandasiffror bjuds vi inte på, men sneglar vi på 308:an med samma maskinella förutsättningar nås 100 km/h efter 7,5 sekunder (halvkombin) respektive 7,6 sekunder. Båda siffrorna är en tiondels sekund lägre än vad laddhybriden med 180 hästkrafter presterar (gäller både Opel och Peugeot). Toppfarten är 235 km/h, tio mer än 180-hästarsversionen.

Lite av en drömbil från förr. Foto: Opel Automobile GmbH

Opel uppger, baserat på WLTP-körcykeln, att förbrukningen vid blandad körning ligger mellan 0,11 och 0,12 liter per mil och att utsläppen av koldioxid därmed är 25-26 gram per kilometer.

Men GSe på bakluckan betyder inte enbart en laddhybrid-drivlina med 45 extra hästkrafter, Opel har nämligen även sänkt chassit med tio millimeter och försett modellversionerna med GSe-specifika detaljer så som 18-tumsfälgar.

Prisuppgifter och lanseringsdatum lyser än så länge med sin frånvaro.