Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Opel bekräftar: nya Corsa blir elbil

En ny generation Opel Corsa är på ingång. Nästa år börjar produktionen i Zaragoza-fabriken i Spanien. Spännande? Ja visst! Men desto mer spänningshöjande: nya Corsa blir elektrisk året därpå.

I dag, på självaste Alla hjärtansdag, har Opel bekräftat lite detaljer om nya Corsa – generation F. Vi vet sedan tidigare att modellen ska bli en småbil baserad på fransk PSA-teknik. Gammal teknik från Opels GM-era ska det inte finnas ett skvatt kvar av. Teknikbytet ledde till att det kom rapporter om förseningar, men så blir det inte. 2019 kvarstår som året då produktionen sätter igång i märkets fabrik i Zaragoza i nordöstra Spanien.

Det som är mest intressant i Opels pressmeddelande i dag är raderna där vd Michael Lohscheller pratar om 2020, året efter produktionsstarten. Märkets vd avslöjar att Zaragoza-fabriken då kommer att tillverka en helelektrisk variant av den ”bästsäljande småbilen”.

Samma år ska Opel (och Vauxhall) ha fyra elektrifierade modeller i sitt program. Det kan alltså röra sig om laddhybrider, inte bara rena elbilar. Fyra år senare, 2024, ska Opel, helt enligt företagets affärsplan ”Pace!”, erbjuda en elektrifierad variant av samtliga modeller i utbudet.

Opel har redan en elbil i Ampera-e, en bil som imponerat med lång räckvidd. Den säljs redan i Norge sedan ett bra tag tillbaka. Det är sagt att Sverige ska få den under 2018, men i och med ”strul” med GM blir det nog aldrig så. Bilen byggs ju av GM i USA då den i grunden är en Chevrolet Bolt EV. Varje exemplar som PSA märker om med Opel-emblem kostar därför extra – sannolikt för mycket för att det ska vara av högsta intresse att saluföra den på fler marknader. Opel har långa leveranstider på Ampera-e på de marknader som säljer modellen. De hinner inte leverera i rätt takt.