Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Opel

Opel Grandland facelift officiell

X:et plockas bort när första generationen Opel Grandland nu genomgår sin första ansiktsoperation.

I höstas uppdaterades syskonmodellen Peugeot 3008. Turen är nu kommen till tyska varianten som vi alla känner till som Opel Grandland X. Dock ska vi nu vänja oss av vid extrabokstaven i slutet på namnet, de två korsade strecken har nämligen tagits bort på samma vis som när Mokka X blev Mokka vid generationsskiftet och när Crossland X blev Crossland vid fjolårets uppdatering.

Opel Grandland har fått samma nylle som Mokka och Crossland, med den nya frontdesign som går under namnet ”Opel Vizor”. Första gången vi såg märkets nya formspråk och den karaktäristiska fronten var på konceptbilen Opel GT X Experimental som visades för snart tre år sedan. På sistone har vi även sett formerna på en återuppstånden Opel Manta.

Medan fronten är kraftigt omgjord i jämförelse med hur den har sett ut sedan Grandland X-debuten 2017 är bakdelen sig lik. Opel har valt att inte visa speciellt mycket av aktern, förändringarna där ser nämligen ut att sträcka sig till enbart att namnet Grandland står skrivet brett över hela bakluckas nederkant. Bakljusen ser ut att vara identiska med tidigare.

1 AV 2
Foto: Opel
2 AV 2
Foto: Opel

Interiört har det däremot hänt mycket. Grundlinjerna från innan uppdateringen är kvar, exempelvis instrumentbrädans kurvatur och övergång till dörrsidorna samt hur mittkonsolen sträcker sig. Men i och med tillkomsten av av två breda skärmar, Opel Pure Panel på ”rüsselsheimska”, där den ena utgör instrumentklustret framför föraren och den andra infotainmentskärmen ovanför mittkonsolen, andas hela kupén mer framtid än tidigare. Knappar och vred är mer eller mindre desamma som innan uppdateringen.

Uppdaterade Grandland är förstås full av det senaste i form av uppkopplingsmöjligheter och förarstödsystem. Av sistnämnda hittar vi exempelvis Night Vision som kan upptäcka människor och djur under mörkerkörning, adaptiv farthållare, 360-graderskamera och parkeringsassistans.

1 AV 2
Foto: Opel
2 AV 2
Foto: Opel

Motorerna pratar Opel inte speciellt mycket om, men de säger att två laddhybrider är aktuella, och då syftar de förstås på samma drivlinor som tidigare och som även finns i PSA:s bilar (numera Stellantis). Grandland Hybrid med 1,6-liters bensinmotor och en elmotor som tillsammans utvecklar 225 hästkrafter till framhjulen samt Grandland Hybrid4 med samma bensinmotor men med två elmotorer som tillsammans ger 300 hästkrafter till samtliga fyra hjul.

Icke-elektrifierade varianter sägs också vara fortsatt aktuella, i så fall ett antal olika bensindrivna modellversioner och sannolikt också en dieseldriven variant. Opel har de senaste åren plockat bort en handfull olika dieselmotorer ur sitt utbud.

– Nya Opel Grandland kommer att göra många kunder nöjda med sin klassledande teknik och digitala interiör. Självklart är den också tillgänglig som kraftfull laddhybrid. Nya Opel Grandland fortsätter Opels nya riktning med fokus på stilren och djärv design, ny teknik och självklart eldrivna modeller, säger Michael Lohscheller, vd för Opel.