Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Opel GT X Experimental officiell

Det må ”bara” vara ett koncept men Opel GT X Experimental pekar ut märkets framtid. Tillgänglig, spännande och tysk är ledorden.

Opel är i en ny fas. Sedan våren 2017 ingår det tyska märket i den franska PSA-koncernen och deras bilar ska dela teknik med Citroën och Peugeot. I somras blev det också officiellt att man ska anamma ett nytt formspråk även om man bara lyfte lite lätt på skynket på konceptet GT X Experimental. Bilder på bilen dök emellertid upp redan under hösten 2017, dock utan mycket mer information än att arbetet gick under namnet PACE!

Nu drar man av skynket helt och vi får se mer än bara bilens strålkastarlayout och grill. GT X Experimental är en kompakt suv, 4 063 mm lång, 1 830 mm bred, 1 528 mm hög (inklusive antenn) och har ett axelavstånd på 2 625 mm. Bilen rullar på 17-tums hjul för att bidra till bättre komfort och lägre förbrukning.

GT X Experimental är eldriven, batteriet har en kapacitet på 50 kWh och laddningen sker induktivt. När det kommer till el och Opel så ska alla märkets modeller finnas i elektrifierad version 2024.

Foto: Opel Automobile GmbH

Trots att Opel är i fransk ägo och kommer att baseras på fransk teknik ska märkets rötter lyftas fram: tysk, tillgänglig och spännande är ledorden för Opel framöver. Tyskheten ska omfatta ingenjörskonst, precisionsteknik, fokus på funktionalitet, kvalitet och tillförlitlighet i kombination med öppenhet och mänsklig omtanke – det vill säga traditionella tyska värderingar, menar Opel.

Designen som helhet kommer inte som någon chock. Delar av den, som den mjuka formen, vecket på den mörka motorhuven och listen i kontrasterande färg som löper längs karossens överkant, känner vi från Opel GT Concept, presenterad 2016. Här är dock linjen ”Opel-gul” för att knyta an till märkets traditionella grå-svart-gula färgschema.

Med designgreppet Opel Compass hämtar front- och bakpartierna inspiration från märkets blixtlogotyp presenterad 1964 (tidigare fanns det både flygplan och zeppelinare i ringen) vilket främst märks på ljuskällornas vingformade design. Med nästa designuttryck, Opel Vizor, ramas allt in och tonas ner, likt ett mörkt hjälmvisir.

Foto: Opel Automobile GmbH

Exteriöra detaljer som sticker ut på GT X Experimental är dörrarnas 90-graders öppningsvinklar, avsaknad av B-stolpar, bakhängda bakdörrar, vinklad design på fram- och bakljus, LED-lampor på tröskeln som visar bilens driftstatus samt hjulens design som gör att de se större ut.Invändigt är det luftigt och avskalat som brukligt hos konceptbilar. Greppet med en bred skärm går under namnet ”Pure Panel” och kopplas formmässigt samman med Opel Vizor-greppet för front- och bakpartierna.Formen vi ser hos GT X Experimental ska ge en antydan om hur Opels bilar ser ut under mitten av 2020-talet: ”djärva och rena men samtidigt extremt jordnära och kundfokuserade". Bokstaven X är i Opel-sammanhang kopplat till suvsegmentet och 2021 räknar man med att 40 procent av alla sålda Opel-bilar ska ingå i segmentnet.

https://youtu.be/yTf40ayWAPw