Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Opels vd Florian Huettl avslöjar att en billig elbil är på gång.Opels vd Florian Huettl avslöjar att en billig elbil är på gång.Opels vd Florian Huettl avslöjar att en billig elbil är på gång.
1 AV 2
Opel Astra har blivit elbil och utlovar en välisolerad kupé
2 AV 2
Opels vd Florian Huettl avslöjar att en billig elbil är på gång.
Foto: Opel

Opel ska lansera billig elbil

Allt fler europeiska biltillverkare är i begrepp att lansera mindre och billigare elbilar. Nu sluter Opel upp i skaran.

Elbilar är dyra saker men nu har europeiska tillverkarna vaknat i och med att kinesiska aktörer tar allt fler marknadsandelar inom segmentet. Allt fler har börjat prata om billiga elbilar och under bilsalongen i München avslöjade Opels vd Florian Huettl att de är i begrepp att ge sig in i leken, rapporterar Automotive News.    

– Med renodlade elektriska plattformar från Stellantis (den koncern Opel ingår i reds anm) kommer vi att kunna erbjuda priser som gör att vi kan nå en mycket bredare publik, sa Florian Huettl som tillträdde rollen som vd i juni förra året.

Experimental inspirera kommande Opel-modeller.Experimental inspirera kommande Opel-modeller.Experimental inspirera kommande Opel-modeller.
Elbilen Corsa, som nyligen uppdaterades, är i dag Opels billigaste elbil.Elbilen Corsa, som nyligen uppdaterades, är i dag Opels billigaste elbil.Elbilen Corsa, som nyligen uppdaterades, är i dag Opels billigaste elbil.
1 AV 2
Experimental inspirera kommande Opel-modeller.
Foto: Opel
2 AV 2
Elbilen Corsa, som nyligen uppdaterades, är i dag Opels billigaste elbil.
Foto: Opel / Opel Automobile GmbH

Bilen kan komma 2026 och får ett riktpris på 25 000 euro (under 300 000 kronor) utan bidrag. Några övriga detaljer gavs inte men det är högst sannolikt att bilen kommer att baseras på Citroëns kommande eldrivna C3 som ska stå klar nästa år.

Att de båda bilarna får lägre prisbild har delvis att göra med att de baseras på plattformen Smart Frame som är en enklare variant av CMP/e-CMP som dagens elbilar från Stellantis använder sig av.  

Florian Huettl sa även att alla Opel-modeller kommer att finnas tillgängliga i elektrifierad form 2024 och alla nyintroducerade modeller från 2025 kommer vara fullfjädrade elbilar.

På själva salongen visar Opel i elektrisk väg upp Astra Sports Tourer (kombi) och Corsa i uppdaterad form. Bilar vi känner väl sedan tidigare. I centrum fanns emellertid konceptet Experimental som står som inspirationskälla för framtida modeller från märket.