Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Opel

Opel Vivaro-e officiell – skåpbil utan avgaser

Nya Opel Vivaro har nu blivit elektrisk och fått ett bokstavstillägg i namnet – Vivaro-e. Upp till 33 mils räckvidd bjuder skåpbilen på.

I fjol debuterade nya Opel Vivaro, tredje generationen av den populära skåpbilen. Det nya är att Vivaro inte längre delar teknik med Renault Trafic och Nissan Primastar/NV300 eftersom Opel numera är en del av PSA-gruppen med bland annat Citroën och Peugeot. Därför är nya Vivaro i stället syskonbil med Citroën Jumpy och Peugeot Expert – samt ytterligare en modell, nämligen Toyota Proace eftersom den japanska varianten i grunden är en fransk konstruktion.

Med ungefär ett år på nacken är det nu dags för Vivaro att ta nästa steg – skåpbilen elektrifieras. Vivaro-e heter modellen som har elmotor i stället för dieselmotorer på 1,5 och 2,0 liter.

Elmotorn på 136 hästkrafter (100 kW) och 260 newtonmeter hämtar sin energi från ett batteripack placerat i golvkonstruktionen under lastutrymmet. Batteriet kan fås i två olika storlekar; 18 moduler på totalt 50 kWh för räckvidd på upp till 23 mil och 27 moduler på totalt 70 kWh för upp till 33 mils körning. Båda siffrorna framtagna enligt WLTP-standarden.

Toppfarten är 130 km/h. Foto: Opel

Opel lyfter fram lastkapaciteten hos Vivaro-e som mer eller mindre lika god som hos motsvarande skåpbilar med förbränningsmotorer. Vivaro-e får lasta maximalt 1 275 kilo, inte långt ifrån de 1 405 kilo som Vivaro Cargo S med tvålitersdieselmotor kan hantera.

Volymmässigt handlar det om från 4,6 till 6,6 kubikmeter, beroende på vilken modellversion man väljer – S som är 4,60 meter lång, M som är 4,95 meter och L som är 5,30 meter.

Skulle 1 275 kilo och upp till 6,6 kubikmeter inte vara tillräckligt är det möjligt att montera dragkrok på Vivaro-e som får dra maximalt 1 000 kilo.

Storlastare. Upp till 6,6 kubikmeter i den största varianten, samma kapacitet som i en dieseldriven Vivaro. Foto: Opel

Opel Vivaro-e kan laddas via snabbladdare med effekt på upp till 100 kW. För laddning via växelström är skåpbilen utrustad med ombordladdare för både 7,4 kW och 11 kW (trefas).

Precis som hos övriga Vivaro-modeller med dieselmotor har Vivaro-e utrustats med mycket av det senaste i form av förarassisterande teknik, något som annars ännu inte här helt vanligt inom denna fordonsgenre. Bland annat har den elektriska skåpbilen filhållningsassistans, adaptiv farthållare, krockvarnare, autobroms och skyltigenkänning.

Bilen är också utrustad med ett infotainmentsystem med 7,0-tumsskärm. Systemet går att sammankoppla med både Android Auto och Apple Carplay.

Skåpbilarna blir allt mer lika personbilarna, men digitala mätarkluster har ännu inte hittat fram till dem. Foto: Opel

Till sommaren öppnar Opel orderböckerna för Vivaro-e och leveranserna är tänkt att påbörjas i höst. Några priser har ännu inte annonserats. Dieseldrivna Vivaro börjar på 199 900 kronor exklusive moms.

Den som är ute efter en mindre skåpbil med elektrisk drivlina har att se fram emot Combo-e nästa år, alltså en elektrifierad Opel Combo.