Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Davehill.com

Ora 300 Pro till Sverige som krocksäker och kompakt kinesisk elbil

Funkig kompakt kinesisk elbil med klös kommer till Sverige, men med nytt namn. Ora 300 Pro tar sig 31 mil på en laddning men mer är att vänta.

Vi förstår att det är rörigt att hålla reda på alla nya kinesiska elbilsmärken som kommer hit. Nu kommer ytterligare ett, med ett namn som till skillnad från flera andra både är lätt att uttala och memorera: Ora.

Märket har tidigare figurerat i våra sammanställningar över de aktörer som kan bli aktuella för den svenska marknaden och nu är det dags. En sajt är redan sjösatt och försäljningen startar den 19 november i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala – fler orter sluter upp under nästa år.

Glastak kommer med de mer påkostade versionerna. Foto: Great Wall Motors

Inledningsvis är det 300 Pro som är aktuell för svensk del. En 424 centimeter lång halvkombi med en räckvidd på 31 mil på en laddning. Batteriet av LFP-typ (litiumjärnfosfat) och har en kapacitet på 48 kilowattimmar. Max laddeffekt är 70 kilowatt (växelström 11 kW) och att ladda batteriet från 0 till 70 procents kapacitet ska ta 45 minuter.

300 Pro tar sig 0 till 100 kilometer i timmen på 8,4 sekunder och topphastigheten är 160 km/h. Bilen kommer med assisterande system som filvarnare/hållning, adaptiv farthållare,  backsensorer, 360-graderskamera och hillhold (hjälp i backe). Bland andra finesser märks regnsensor, automatiskt helljus, röstigenkänningssystem, justerbar ratt i längs/djupled samt en ”ratt i premiummaterial”. I januari kommer 400 Pro+ med bättre prestanda och mer utrustning, längre fram kommer även en GT-version.

Lanseringsåret 2018 såldes det 135 000 stycken Ora i Kina. Foto: Great Wall Motors

Importören International Motors Nordic siktar på att sälja 10 000 bilar av märket 2025. Oras trumfkort ska vara att ”ta ut svängarna med färg, design och enkelhet”. Ora (som står för Open, Reliable and Alternative) ingår i koncernen Great Wall Motors vilket även WEY gör – ett märke som kommer hit nästa år.

– International Motors Nordic ser fram emot samarbetet med GWM. Vi ser stora möjligheter att sälja deras tekniskt smarta och snygga elbilar på den svenska marknaden, säger Christer Blomdell, VD för International Motors Nordic.

Full pott hos Euro NCAP, som Funky Cat. Foto: Euro NCAP

Den 15 oktober ska vi få veta var och för hur mycket vi kan köpa Ora 300 Pro för i Sverige. I Storbritannien har bilen redan ett pris: 31 995 pund, vilket motsvarar cirka 392 000 kronor. 

Tycker du 300 Pro är bekant? Ja, det är bilen som nyligen fick fem stjärnor av säkerhetsorganisationen Euro NCAP, men då som Funky Cat – ett namn som tyvärr/tack och lov inte är aktuellt för den svenska marknaden.