Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Deus Automobiles

Österrikiska supersportbilen Deus Vayanne avtäckt

Deus Vayanne är avtäckt i New York. En eldriven supersportbil från Österrike som är byggd på en plattform som vi kommer att få se mer av.

Bilsalonger kryllar det inte av i dessa dagar. Först började allt fler tillverkare vända dessa ryggen, sen kom coronapandemin. Nu håller i alla fall salongen i New York öppet och en förtitt har vi redan presenterat här på Teknikens Världs sajt.

Vayanne är en eldriven supersportbil som finns på riktigt – inte bara som illustration. Foto: Deus Automobiles

En av nyheterna på salongen är ett helt nytt märke – från Österrike. För en månad sedan visade vi en smakprov på den första bilmodellen från Deus Automobiles. Nu har den täckts av.

Vayanne heter modellen och har, som vi tidigare berättat, tagits fram i samarbete med Williams Advanced Engineering och Italdesign. Även om inte Deus Automobiles själva säger det så lär Vayanne bygga på den av Italdesign och Williams framtagande plattformen EVX – specialkonstruerad för små elbiltillverkare med extrem prestanda i fokus.

Rejäl radda med knappar, inte helt vanligt i dagens bilar. Foto: Deus Automobiles

Och nog är den data som släppts om Vayanne extrem. Motoreffekten är 2 200 hästkrafter och vridmomentet 2 000 newtonmeter. 0-100 kilometer i timmen klaras av på 1,9 sekunder och bilen toppar 400 kilometer i timmen. Räckvidden för en laddning ska vara 50 mil för den 1 810 kilo lätta bilen.

Mer än designprat går annars inte att finna i pressmeddelandet förutom att 99 exemplar ska byggas och att leveranserna ska starta under 2025.