Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld / @ Patrik Lindgren

Östersund får bakläxa – får inte erbjuda gratis elbilsladdning

För fem år sedan tog politikerna i Östersund beslut om att erbjuda gratis elbilsladdning på landsbygden. Nu ger Konkurrensverket kommunen backning och tjänsten måste avgiftsbeläggas.

Konkurrensverket har gjort Östersunds kommun medvetna om att det inte är tillåtet att erbjuda gratis elbilsladdning, något som Sverige Radio P4 Jämtland rapporterar om i dag. Uppmaningen är tydlig, kommunen får inte ge bort gratis el till bilägare. Just i trakterna runt Östersund och Krokom finns relativt mycket avgiftsbelagd elbilsladdning med såväl Tesla som Ionity representerade. Att tillåta gratisladdning hade varit helt snedvridet sett ur konkurrenssynpunkt, även om den ursprungliga tanken säkert var god. 

På Östersunds kommuns hemsida hittar vi informationen om vilka laddstolpar som berörs, vilka ligger i Tandsbyn, Fåker, Orrviken, Häggenås och Lillsjöhögen. Dessa har dessutom varit avstängda sedan april i år, men nu verkar en lösning vara i sikte. Idag tisdag ska kommunfullmäktige i Östersund besluta om att laddströmmen ska beläggas med en avgift som motsvarar självkostnadspris, vilket uppges vara 3,63 kronor per kWh enligt Sverige Radio P4 Jämtland.