Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hyundai

Över 60 mils räckvidd för Hyundai Ioniq 6

Hyundais nya elbil Ioniq 6 kommer till Sverige under 2023 och nu utlovar de en räckvidd som ska slå Tesla.

Under sommaren visade Hyundai upp sitt nya flaggskepp Ioniq 6, en udda skapelse som bär en del likheter med bland annat Mercedes CLS och Saab 92. Till Sverige kommer den i tre versioner där en av dem utlovar en räckvidd på 614 kilometer enligt WLTP-metoden. Det är snäppet längre än Tesla som i nuläget har en längsta räckvidd på 602 kilometer om du väljer Model 3 Long Range.

Nya Ioniq 6 Long Range har ett batteripaket på 77,4 kWh går att få med antingen två- eller fyrhjulsdrift, men det är den förstnämnda som har längst räckvidd. Long Range AWD tar sig som mest 583 kilometer. För att komplettera dessa och få ner priset en aning finns även Standard Range som använder ett batteri på 53 kWh, driver på två hjul och tar sig upp till 429 kilometer.
Med Ioniq 6 har Hyundai jobbat mycket med aerodynamiken och den ska ha luftmotståndskoefficient på 0,21, vilket är det lägsta hos Hyundai men inte lägst i elbilsvärlden. Mercedes EQS har 0,20, Tesla Model S Plaid 0,208 och Lucid Air landar på samma siffra som Ioniq 6.

Ioniq 6 kommer utrustad med 800-voltsystem vilket gör att laddningen från 10 till 80 procent ska avklaras på 18 minuter om du hittar en laddare som stöder det. Liksom Ioniq 5 som den delar E-GMP-plattformen med kan Ioniq 6 även dela med sig ström via V2L-tekniken, Vehicle-to-Load.
I nuläget finns inga svenska priser för Ioniq 6 men den börjar säljas här i början av 2023.