Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Panasonic ska bygga elbilsbatteri utan kobolt

Mer energi på samma volym och inom två till tre år ett elbilsbatteri helt utan kobolt.

Teslas partner Panasonic vill fortsätta vara ledande i produktionen av de viktiga battericellerna.

Att Teslas elbilar är ledande vad gäller räckvidd och energihantering kan Tesla tacka batteripartnern Panasonic för. Och det japanska företaget tänker anta konkurrensen från etablerade tillverkare som CATL, LG Chem, SK Innovation och nykomlingar som svenska Northvolt.

Panasonic visade ett NCA-batteri med små andelar kobolt redan 2017. Batteriet heter 2170 och ska nu utvecklas ytterligare. I september ska Panasonic börja bygga 2170-batterier med fem procents högre energidensitet. Redan i dags anses Panasonics 2170-batteri vara ledande med en energitäthet på 700 Wh per liter. Inom fem år ska energitätheten bli 20 procent högre vilket skulle öppna för bilar med ännu längre räckvidd. Panasonic bygger NCA-batteriet 18650 till Tesla Model S och Model X.

INTERVJU: Peter Carlsson – grundare Northvolt

Panasonic tror också att de inom två till tre år kan bygga ett NCA-batteri helt utan kobolt. Därmed skulle en av de dyraste och mest svåråtkomliga komponenterna i Panasonics batteri inte behövas. När Tesla byggde sin första Model S gick det åt cirka 11 kg kobolt till varje bil. I dag används cirka 4,5 kg kobolt till varje Model 3 som byggs.

Det är främst Tesla och Panasonic som använder sig av NCA-batterier. Det överlägset mest använda elbilsbatteriet är ett så kallat NCM-batteri, där mangan ersatt aluminium.

NCA-batteriet 2170:s motsvarighet gällande prestanda är NCM-batteriet 811, den typ av batteri som svenska Northvolt planerar att bygga i sin fabrik i Skellefteå från och med nästa år. Men tillverkarna av NCM-batterier tror att de kan minska andelen kobolt ytterligare och på sikt kunna ta bort det helt.

Det finns också en tredje batterityp, LFP, som kinesiska CATL bygger till Teslas Model Y. LFP-batterierna innehåller ingen kobolt alls. Enligt Panasonic har LFP-batterierna ungefär halva energitätheten jämfört med ett nytt NCA-batteri.

Tesla har också tecknat avtal med koreanska LG Chem och att Panasonic uttalat sina mål för de kommande fem åren tyder på att de pressats av konkurrensen från LG Chem och CATL. Det var ett stort slag för Panasonic att Tesla vände sig till två konkurrerande tillverkare efter alla år av exklusivt partnerskap.

Den 22 september ska Teslas vd Elon Musk hålla en Battery Day. Musk har också lovat att senare i år presentera ett batteri med en livslängd på 1,6 miljoner mil. Batteriet har utvecklats tillsammans med CATL.