Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Denna bild ska illustrera hur det ser ut i framtiden när påven åker Fisker Ocean.Denna bild ska illustrera hur det ser ut i framtiden när påven åker Fisker Ocean.Denna bild ska illustrera hur det ser ut i framtiden när påven åker Fisker Ocean.
Denna bild ska illustrera hur det ser ut i framtiden när påven åker Fisker Ocean. Foto: Fisker Automotive

Påven byter bil – ska köra suv från Fisker

Vad påven rattar är alltjämt en stor snackis inom bilvärlden. Nu står det klart att hans nästa åk blir elektrifierat – närmare bestämt en suv från Fisker kallad Ocean som anländer nästa år.

Fisker visade upp suven Ocean för drygt ett år sedan och då hette det att den skulle bli världens mest miljövänliga bil genom tiderna. Senare under året kom ytterligare information, bland annat att den ska massproduceras och tillverkas hos Magna Steyer i Österrike.

Sedan märket återupplivades av grundaren Henrik Fisker 2016 har planer på nya modeller anlänt i strid ström. För två år sedan skulle Fisker EMotion börja säljas med solid-state-batterier, men i år meddelade företaget att man lägger ned utvecklingen av den tekniken då dessa helt enkelt anses vara för dyra att tillverka.

I stället har man fokuserat på att tampas med Tesla och i januari visade man upp sin nya Cybertruck-utmanare – Fisker Alaska. Man är dock långt ifrån det enda märket som har siktet inställt på att utmana Tesla om marknadsandelar. Konkurrenter finns från alla håll och kanter – från mäktiga Apple och Rivian till lilla Uniti från Sverige.

1 AV 2
Foto: Fisker Automotive
2 AV 2
Foto: Fisker Automotive

Nu tycks det som att Fisker får stöd från oväntat, och heligt, håll. Påve Fransiskus verkar ha tröttnat på sin vätgasdrivna Toyota Mirai och ska i stället köra batteridrivet. Tidigare har hans helighet kört bilar i alla prisklasser, från anspråkslösa Dacia Duster, till en taklös Hyundai Santa Fe och en specialdesignad Lamborghini Huracán.

Men nu är det alltså Fisker som gäller och bilen ifråga är den givetvis eldrivna suven Ocean. Modellen har ett gäng intressanta säregenheter som soltakspaneler och mattor tillverkade av återvunna plastflaskor från havet. I den ryktas det sitta ett batteri på 80 kWh med en uppskattad räckvidd på 48 mil.

Foto: Fisker Automotive

En av toppversionerna ska kunna göra noll till 100 på 2,9 sekunder, men i övrigt finns det sparsamt med detaljer om bilen. Fisker passade dock på att ”teasa” några bedrövligt photoshoppade och skojfriska bilder på ett litet specialutrymme i glas där påve Fransiskus är tänkt att kunna stå i ”Påvemobilen”.

Fisker Ocean är beräknad att tas i produktion i oktober 2022. För påvens skull får vi be om att den inte blir försenad.