Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fisker

Pear – billigare elbil från Fisker

Sportigare och billigare – eldrivna crossovern Pear sluter upp med suven Ocean. Ska byggas i USA och kommer 2024.

Elbilstillverkaren Fisker gör som Tesla, lanserar först en dyr modell för att senare öppna för en billigare. Men det går betydligt snabbare – i alla fall är det så planerat. Ocean blev nyligen lanserad och går att beställa i Sverige. 2024 kommer Pear med ett pris i USA på 29 900 dollar, strax över 300 000 kronor, att jämföra med 450 000 kronor som Ocean startar spå i Sverige.

Fisker Ocean tar sig som mest 61 mil på en laddning.Fisker Ocean tar sig som mest 61 mil på en laddning.Fisker Ocean tar sig som mest 61 mil på en laddning.
Fisker Ocean tar sig som mest 61 mil på en laddning. Foto: Fisker

Namnet Pear försöker inte rida på Apple utan är en förkortning av Personal Electric Automotive Revolution. Modellen är mindre än Ocean (4,5 meter lång mot 4,8 meter för Ocean), rymmer fem åkande och är en crossover som ska ha en sportigare framtoning än märkets första modell.

Några tekniska specifikationer nämns inte men däremot siffran för en reservation: motsvarande 2 500 kronor. Bilen ska byggas av elektronikföretaget Foxconn i Lordstown, Ohio, som även ska sätta samman den eldrivna pickupen Lordstown Endurance med konkurrenter som Rivian R1T, GMC Hummer EV och Ford F-150 Lightning.

Suven Ocean byggs av Magna Steyr i Österrike.