Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Penningregn över eldriven Elise

Ett kinesiskt företag satsar på en engelsk elbilstillverkare med rötter i USA. Detroit Electric SP:01 kommer nu i produktion.

Minns ni Detroit Electric? Nja, inte det ursprungliga märket som tillverkade farmor Ankas bil och gick i graven 1939 utan det av Albert Lam återuppståndna från 2008.

För fler år sedan skrev vi om företagets ambitioner att bygga en eldriven bil baserad på Lotus Elise. SP:01, som bilen hette, skulle ge hisnande prestanda på 0-100 km/h på 3,7 sekunder.

Först nu är det klart att SP:01 kommer i produktion, det efter en finansiell uppbackning på 1,5 miljarder pund (över 16 miljarder kronor) från kinesiska Far East Smarter Energy Group, ett företag som sysslar med allsköns elektriska lösningar främst för industri.

Det är dock bara en första investering på 300 miljoner pund (strax över 3,2 miljarder kronor) som behövs för att få igång tillverkningen av SP:01 – en helt ny elektrisk suv ska nämligen stå klar redan 2018. Två år senare ska ytterligare en modell komma och man siktar då på att sälja 100 000 bilar världen över.

Tycker du att det ekar här inne? Det gör det. Teslas första modell Roadster från 2008 baserades på just Elise (nåja, till 6-7 procent i alla fall) och Albert Lam har tidigare jobbat för Lotus. Elise som modell debuterade redan 1996 och är sedan 2011 inne på sin tredje generation.

SP:01 visades första gången upp på bilsalongen i Shanghai 2013 med mål att bli världens snabbaste serietillverkade elektriska bil.

Ta en titt på bilden ovan (se den i större format här). Snyggt Photoshop-jobb va? Eller kanske inte, lite väl mycket och slarvligt klipp och klistra vad gäller emblemet på bakluckan.