Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Peugeot

Peugeot 3008 facelift officiell

Peugeot uppdaterar suven 3008 både på insida och utsida för att låta den hänga med några till. Fronten har anpassats till övriga modellprogrammet och i-Cockpit har uppgraderats.

Peugeot 3008 är hittills i år Europas 21:a mest populära bilmodell med drygt 71 000 registrerade exemplar. Placeringen vill den franska biltillverkaren förbättra framöver i och med att man moderniserar modellen som kom till handlarna under senhösten 2016. Denna andra generation har sedan introduktionen sålts i flera olika bensin- och dieselutföranden, samt sedan knappt ett år tillbaka i två utföranden som laddhybrid – en med framhjulsdrift, den andra med fyrhjulsdrift.

Foto: Peugeot

Sett till det yttre har 3008 tuffats till ganska rejält, framför allt då den fronten har fått vertikala DRL-ljus likt nya 208 och 508. Borta är alltså de diodslingor som tidigare följde strålkastarnas övre kurvatur. Strålkastarna är för övrigt nya, sett till formen, för att de ska fungera tillsammans med nämnda DRL-ljus och framför allt med den nya grillen som är betydligt större än föregångaren. Grillen är inte längre traditionellt inramad utan flyter på ett intressant vis ut över hela fronten bredd. Ovanför grillen står 3008 utskrivet på samma sätt som Peugeots andra modeller av senaste snitt.

Baken är nästan intakt, men bakljusen har genomgått en grafisk förändring som ger en lite annorlunda ljussättning, även om principen är densamma som tidigare.

PROVKÖRNING: Peugeot 3008 Hybrid4

Foto: Peugeot

Insidan är sig också lik, men infotainmentskärmen har vuxit med två tum till totalt tio. Den har även passat på att få en annan förankring i instrumentbrädan vilket ger den ett mer ”svävande” utseende. Mätarhuset består av en 12,3 tum stor skärm som bjuder på bättre kontrast och högre läsbarhet än tidigare.

På mittkonsolen har alla motoralternativ en körprogramsväljare där föraren kan knappa in lägena Normal, Sport och Eco, förutom laddhybridversionerna som har lägena Electric (standardläget när bilen startas), Hybrid, Sport och, enbart för den fyrhjulsdrivna laddhybriden, 4WD.

TEST: Peugeot 3008 Hybrid och elva andra laddhybrider

Foto: Peugeot

Motoralternativen är mer eller mindre som tidigare med två bensinmotorer på 130 respektive 180 hästkrafter där det svagare alternativet kan kombineras med antingen manuell eller automatisk växellåda. 180-hästarsmaskinen har automatlåda som standard. Dieselalternativet är en 130-hästarsmotor med antingen manuell eller automatisk låda.

Laddhybriderna heter, precis som innan, Hybrid och Hybrid4. Förstnämnda har en elmotor som assisterar bensinmotorn vid drivningen av framaxelns hjul. 225 hästkrafter ger den totalt. Sistnämnda har två elmotorer varav en över bakaxeln. Totalt ger den 300 hästkrafter som alltså fördelas över samtliga fyra hjul. Denna modellversion är enda fyrhjulsdrivna inom 3008-familjen.

Laddhybriderna har ett 13,2 kWh stort litiumjonbatteri för lagring av energi. Det räcker till 5,6 mils körning på el, enligt WLTP-körcykeln, för den framhjulsdrivna varianten och till 5,9 mils körning på el för den fyrhjulsdrivna.

Två ombordladdare erbjuds till dessa båda laddbara modellversioner. Som standard är de utrustade med ombordladdare med effekt på upp till 3,7 kW medan en 7,4 kW-variant finns i tillvalslistan.

Foto: Peugeot

Uppdaterade Peugeot 3008 når ut till de europeiska handlarna mot slutet av 2020. Några priser är ännu inte offentliggjorda. I dag kostar Peugeot 3008 från 249 900 kronor. Dyrast är fyrhjulsdrivna laddhybriden som börjar på 425 700 kronor. Båda prisuppgifterna är kampanjpriser och inte ordinarie prissättning.