Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Robin Törnros / Expressen Lifestyle

Peugeot 408 – tre snabba från provkörningen

Peugeot har återlanserat modellbeteckningen som börjar på 40. Robin Törnros har begett sig till Spanien för att provköra den nya franska bilen 408.

408 ska ju komma som elbil men det är väl inte den du kör i dag?
– Näe precis, nu är det laddhybriden som gäller. 408 finns även med endast bensinmotor men den kommer inte till Sverige. Den enda vi får ta del av är 225-hästars laddhybriden som är bekant från bland annat Peugeot 308 och lite udda Citroën C5 X. Den svagare 180-hästars laddhybriden kommer inte till Sverige i nuläget.

Så det blir alltså bara toppversionen för oss här hemma, det låter dyrt. Vad kostar den egentligen?
– Det svenska priset är inte fastställt ännu. Men det tyska finns. Kollar vi på det och jämför med exempelvis 308 i Sverige och Tyskland så landar 408 troligen på omkring 570-580 000 kronor. Det är mycket pengar och som det ser ut nu kommer bara den fullutrustade GT-versionen till Sverige.

Foto: Peugeot

Oj! Det var en rejäl bunt pengar. Hur känns den då, och hur mycket skiljer egentligen från kusinen Citroën C5 X?
– Egentligen är det ju i grunden samma bil. Axelavståndet är exakt lika långt men C5 X har mer överhäng fram och bak. Båda är lite udda skapelser någonstans mittemellan sedan och suv. Nästan lite som gamla Volvo S60 Cross Country. 408 har typiska Peugeot-detaljer som den yxiga designen och lilla lilla ratten som inte passar alla. Sen är komforten helt annorlunda i denna. Peugeot påstår att den ska vara mer sportig men det håller jag inte med om.

I Teknikens Värld nummer 1/2023 kan du läsa den fullständiga provkörningsrapporten av nya Peugeot 408.