Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Peugeot

Peugeot 508 Sport Engineered först ut i nya sportigare kollektionen

Som vi tidigare berättat ersätter Peugeot sin GTi-serie med nya Sport Engineered. Först ut i den nya kollektionen av sportigare prestandabilar blir en laddhybridversion av 508. 360 hästkrafter och fyrhjulsdrift ska ge bästa körupplevelse och 508 Sport Engineered finns både som kombi och sedan.

Kraftfullaste Peugeot-bilen som byggts hittills. Så vill Peugeot marknadsföra nya 508 Sport Engineered med en drivlina på 360 hästkrafter, eldrift från start tack vare laddhybriddrivlinan och en begränsad toppfart på cirka 250 km/h. 0-100 km/h går på 5,2 sekunder.

Peugeot börjar sälja den prestandabilen under första kvartalet 2021 vilket då blir närmare två år efter att nya 508 debuterade på bilsalongen i Genève.

Foto: Peugeot

Vi har tidigare berättat om satsningen på prestandabilar under det gemensamma efternamnet Sport Engineered men nu har också Peugeot släppt fler uppgifter om första bilen i serien, 508.

Priset påstås ligga på över 60 000 euro på hemmamarknaden vilket tyder på ett pris i Sverige på mellan 600 000 och 700 000 kronor.

Peugeot vill använda laddhybriddrivlinan för att få till maximal effekt men trycka ner koldioxidutsläppen till rimliga nivåer. Motsvarande prestanda med endast en bensinmotor skulle ge höga utsläppsnivåer.

508 Sport Engineered har ett CO2-värde på låga 46 gram och ska klara drygt fyra mil på el enligt nya körcykeln WLTP. Batteriet laddas fullt i en 7 kW-laddbox på två timmar och på cirka sju timmar i ett 230-uttag.

Som jämförelse har Peugeot plockat fram en BMW 340i med fyrhjulsdrift och som har liknande pris och prestanda men också ett CO2-värde på 160 gram per kilometer.

TEST: 12 riktigt bra laddhybrider

1 AV 4
Foto: Peugeot
2 AV 4
Foto: Peugeot
3 AV 4
Foto: Peugeot
4 AV 4
Foto: Peugeot

En turboladdad bensinmotor på 1,6 liter arbetar tillsammans med två elmotorer, en på varje hjulaxel. Drivlinan är densamma som används i DS7 Crossback E-Tense och i Peugeot 3008 Hybrid4.

Peugeot ska fortsätta att sälja en framhjulsdriven laddhybridversion av 508, men då utan det sportiga efternamnet förstås. Just denna enklare variant ingick i vårt stora laddhybridtest i våras, och den gick och vann hela rasket.

1 AV 4
Foto: Peugeot
2 AV 4
Foto: Peugeot
3 AV 4
Foto: Peugeot
4 AV 4
Foto: Peugeot

PROVKÖRNING: Peugeot 508 SW Plug-in Hybrid

508 Sport Engineered blir också aningen bredare mellan hjulen och den får också större bromsskivor jämfört med sina mindre kraftfulla syskon. Det blir också vissa nya designelement som spoiler, luftintag och skärmar och det blir 20-tumshjul som standard. Även inredningen ska matcha det sportiga intrycket med lite exklusivare material.