Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Peugeot e-Legend väcker minnen från förr

Franska Peugeot har en historia som få andra biltillverkare. Det tar de nu fasta på när de visar upp e-Legend Concept, en konceptbil med former som inspirerats av klassikern 504 Coupé. Teknikmässigt är e-Legend däremot långt ifrån den Pininfarina-ritade coupén från 1969.

Om exakt 14 dagar öppnar bilsalongen i Paris. Där tänker Peugeot visa upp bilen vi ser här i dag, en konceptbil vid namn e-Legend Concept. Speciellt mycket hårdkokt fakta bjuds vi inte på, i stället är det mycket floskler som genomsyrar pressmeddelandet. Här är ett smakprov: ”För att tristess och förutsägbarhet inte finns i vårt DNA. För att frihet aldrig går hand i hand med enformighet”.

Så här beskriver Peugeots vd Jean-Philippe Imparato bilen:

– Peugeot e-Legend Concept är inte bara ett tekniskt manifest. Det är visionen för ett bilmärke, Peugeot, som aktivt fokuserar på en optimistisk och exceptionellt åtråvärd framtid. För Peugeot är autonom bilkörning och elektrifiering synonymt med ännu starkare körsensationer. För förutsägbarhet kommer aldrig att vara en del av vårt DNA.

Självkörande

Som vd:n nämner handlar det om en elbil med självkörande, så kallad autonom, teknik. Peugeot beskriver människan som överstimulerad och att tid för sig själv förmodligen är mer värdefullt än något annat. Därför ser de en framtid med autonoma bilar. E-Legend är dock även förarens bil. Fyra körlägen finns varav två – Soft och Sharp – är autonoma. De övriga körlägena heter Legend och Boost och betyder att ratten fälls ut och kontrolleras av människohänder.

I de autonoma körlägena är ratten med andra ord infälld och ger på så vis bättre vy över den 49 tum stora skärm som pryder större delen av instrumentbrädan. Instrumentklustret, ett uppfällbart mätarhus, försvinner också i dessa båda körlägen.

Några knapptryckningar behövs i princip inte, det mesta kan styras med hjälp av rösten. Röststyrningssystemet är framtaget med fokus på autonom körning. Säg en kort fras och bilen blir självkörande, eller tvärtom, förarmanövrerad.

Det avancerade röststyrningssystemet, som kan hantera 17 olika språk, kommer att hitta in i Peugeots bilar inom två år, dock i ett lite enklare utförande.

Elektrisk

I nuläget specificerar Peugeot inte drivlinan till punkt och pricka, men att den består av en eller flera elmotorer samt ett batteripack är ingen vild gissning. Vad de däremot nämner är att räckvidden enligt WLTP-körcykeln ligger på 60 mil, med andra ord är det ett rejält batteripack som är placerat någonstans i bilen. De nämner också att 50 milsräckvidd kunna uppnås redan efter 25 minuters snabbladdning.Elmotorn är av det kraftigare slaget, 0-100 km/h uppges gå på under fyra sekunder och toppfarten ligger på 220 km/h.Bilderna avslöjar även att e-Legend kan laddas induktivt, det vill säga trådlöst.

https://youtu.be/iuq5tLu79ec

Färg

Peugeot e-Legend Concepts kaross är lackerad i en grå kulör med toner av champagne. Det speciella med färgen är att den har tagits fram med en teknik som används i parfymindustrin (flaskorna), teknik som gör att färgen kan skifta ton utifrån värdret.

Originalet. Peugeot 504 Coupé.

Ursprunget

Om vi bortser från tekniken har e-Legend Concept sitt ursprung i en hyllad klassiker som italienska designhuset Pininfarina ligger bakom, nämligen Peugeot 504 Coupé. Det syns tydligt på formerna men även i detaljerna, exempelvis de dubbla strålkastarna och de ”randiga” bakljusen, något vi även ser på flera av Peugeots modeller i dag.

Originalet. Peugeot 504 Coupé.

e-Legend Concept är 465 centimeter lång och 137 centimeter hög, det vill säga tre decimeter längre och ett par centimeter högre än originalet som hade världspremiär på bilsalongen i Genève våren 1969.