Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Unik provkörning av elektriska Porsche Mission R
2 AV 2
Foto: Automobili Pininfarina

Pininfarina Battista Edizione Nino Farina hyllar världsmästare

Med Edizione Nino Farina hyllar Pininfarina världens första världsmästare i Formel 1. Fem exemplar ska byggas och bilen som visas upp under Goodwood Festival of Speed.

Är du rädd för att möta en annan Pininfarina Battista när du är ute och kör? Det byggs ju trots allt 150 bilar. Här är en specialversion av elsportbilen som bara ska finnas i fem exemplar och som kommer visas upp under Goodwood Festival of Speed som startar den 13 juli.

Battista Edizione Nino Farina hyllar världens första Formel 1-världsmästare och som färgen antyder körde han för ett italienskt stall nämligen Alfa Romeo. 

Bilen är lackad i kulören Rosso Nino med detaljer i Bianco Sestriere och Iconica Blu. På tak och ytterbackspeglar är det svarta kolfibret exponerat. Färgerna går även igen invändigt. Siffran 01 på sidorna och gulfärgade färger är andra för versionen unika detaljer.

1 AV 4
Foto: Automobili Pininfarina
2 AV 4
Foto: Automobili Pininfarina
3 AV 4
Foto: Automobili Pininfarina
4 AV 4
Foto: Automobili Pininfarina

Om du ändå möter en Battista Edizione Nino Farina behöver du inte hänga läpp – bilarna är unika i sig och lyfter fram olika bitar av Nino Farina liv och karriär: att han föddes i Turin 1906, hans första pole position, hans andra seger och tredje seger samt VM-titeln 1950.

Tekniskt sett har inget ändrats för specialversionen, det behövs helt enkelt inte. Motoreffekten är 1 900 hästkrafter och det maximala vridmomentet 2 340 newtonmeter. Bilen tar sin 0-100 kilometer i timmen på 1,86 sekunder och toppar 350 kilometer i timmen. På en laddning kommer bilen 47,6 mil vid blandad körning enligt WLTP-mätmetoden.

Något pris nämns inte men ”vanliga” Battista startar på strax över 20 miljoner kronor.