Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Vi åker till batteribytarstationen i stället för att ladda
2 AV 2
Foto: Pininfarina

Pininfarina Pura Vision hintar om en kommande suv

Battista är i full produktion. När serien är klar krävs en ny modell från Pininfarina. Konceptet Pura Vision ger en föraning om vad som komma skall. 

Sedan indiska Mahindra & Mahindra tog över kontrollen av den anrika designstudion Pininfarina i Turin sett drastiska förändringar. Numera är man inte bara ett designhus, utan också biltillverkare under eget namn med egna modeller. Eller, rättare sagt, en egen modell. 

Pininfarina Battista med teknik från Rimac började tillverkas i München i fjol i en serie begränsad till 150 exemplar. När de är levererade behöver man någonting nytt att sysselsätta sig med och det är här designstudien Pininfarina Pura Vision kommer in. 

Hela taket utgörs av en glaskupa.Hela taket utgörs av en glaskupa.Hela taket utgörs av en glaskupa.
1 AV 6
Hela taket utgörs av en glaskupa.
Foto: Pininfarina
2 AV 6
Foto: Pininfarina
3 AV 6
Foto: Pininfarina
4 AV 6
Foto: Pininfarina
5 AV 6
Foto: Pininfarina
6 AV 6
Foto: Pininfarina

Med en suvmodell vill Pininfarina öka volymerna och Pura Vision-konceptet ska ge en försmak om hur en sådan kan komma att se ut. Eller, Pininfarina kallar den inte för suv, utan för en ”e-luv” för electric luxury utility vehicle. 

Det må vara hursomhelst med den saken, Pininfarina Pura Vision har i alla fall några intressanta designlösningar. Inte minst dörrarna, som utgörs av en framhängd och en bakhängd dörr på vardera sida, samt en sidoruta som fälls uppåt. För att komma in krävs alltså att man öppnar minst två luckor om man inte vill kräla och krypa. 

Interiören är avskalad så som modet föreskriver, där det mesta styrs skärmarna. Fåtöljerna ska vara inspirerade av seglen hos en segelbåt, med mittkonsolen som bom. I baksätet finns en vinkylare mellan de två separata fåtöljerna – kanske också en källa till inspiration. 

Omslutande fåtöljer och sparsmakad förarmiljö.Omslutande fåtöljer och sparsmakad förarmiljö.Omslutande fåtöljer och sparsmakad förarmiljö.
1 AV 4
Omslutande fåtöljer och sparsmakad förarmiljö.
Foto: Pininfarina
2 AV 4
Foto: Pininfarina
3 AV 4
Foto: Pininfarina
4 AV 4
Foto: Pininfarina

Tekniskt får vi inte veta ett smack, mer än att bilen är 522 centimeter lång, 215 centimeter bred (inklusive backspeglar, vilket vi inte brukar mäta) och 164 centimeter hög. Motorauthority rapporterar dock att Pininfarina tidigare sagt att bilen kommer att baseras på en befintlig elbilsplattform och att effektnivåer på upp till 1 000 hästkrafter är att räkna med. 

När en produktionsversion kan tänkas vara klar eller vad den då kommer att kosta, det står skrivet i stjärnorna.