Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pininfarinas suv med teknik från Rivian

Pininfarina har sin första av tre suvar på ritbordet och söker samarbete med amerikanska Rivian.

Designfirman Pininfarina är numera även ett bilmärke och första modell ut blir PF0, en exklusiv supersportbil med eldrift som nått prototypstadiet. Nu utvecklas en andra modell, en suv vid namn PF1, har Pawan Goenka, vd för Mahindra som äger Pininfarina, berättat för Autocar India.

Liksom supersportbilen ska suven vara eldriven men istället för att vända sig till Rimac när det kommer till drivlina så söker man en ny partner. Förhandlingar ska har inletts med amerikanska Rivian som nyligen under bilsalongen i Los Angeles visade upp två bilmodeller: en pickup (på bilden ovan) och en suv vid namn R1T och R1S. Pininfarina sägs inte bara vara intresserade av en drivlina utan en hel plattform att bygga PF1 på.

Rimac är inblandande i det mesta när det kommer till eldrivna sportbilar men tekniken skulle vara olämplig i en suv. Rivians bilar har en motor vid varje hjul och ett totalt effektuttag på mellan 408 och 710 hästkrafter. Räckvidden är som mest på över 66 mil.

PF1 kommer vara den mest kraftfulla av Pininfarinas tre planerade suvmodeller och sägs ha siktet inställt på Lamborghini Urus som i dagsläget bara finns med förbränningsmotor men som nästa år ska finnas som laddhybrid. Helt eldriva Lamborghini-bilar kommer inte förrän 2026, har märkets vd Stefano Domenicali sagt.