Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
ElbilarElbilarElbilar
Elbilar Foto: Teknikens Världs arkiv

Plastmotor ger lättare och billigare elbilar

Kan plast i stället för metall vara framtidens melodi för motorer i elbilar? Forskare vid tyska Fraunhofer-institutet tror det, med ett nyligen presenterat koncept. Till fördelarna hör att motorn blir lättare och billigare, men möjligen också högre verkningsgrad.

Okej, att kalla konceptet för en plastmotor är kanske lite felaktigt, men det forskarteamet från Fraunhofer-institutet har utvecklat är likväl ett koncept som ersätter stora delar av dagens metallkomponenter med fiberförstärkt plast. Det handlar om delar för kylningen av statorn, den statiska delen av elmotorn, som består av lindad koppartråd. Det är också den här delen som är den del av en elmotor som ger störst förlust i verkningsgrad – just genom värmeförluster.

Forskarnas elmotor med plasthölje i genomskärningForskarnas elmotor med plasthölje i genomskärningForskarnas elmotor med plasthölje i genomskärning
Forskarnas elmotor med plasthölje i genomskärning Foto: Fraunhofer ICT

Det teamet har gjort, enligt uppgifter i Ny Teknik, är att ersätta de runda koppartrådarna mot trådar som i stället har ett platt, rektangulärt tvärsnitt. Dessa kan dels lindas tätare, och dels ge bättre utrymme för kylkanaler. Med detta minskas behovet av att ha metalldelar, vars främsta fördel varit den goda avledningen av värme, i täckkåpan till statorn. Delarna i plast ger också större frihet i utformningen av delarna, som därför bättre kan optimeras till att minska energiförluster utan dyr och komplex efterbehandling.

Kylkanalerna som blir inbyggda i den nya motorkonstruktionenKylkanalerna som blir inbyggda i den nya motorkonstruktionenKylkanalerna som blir inbyggda i den nya motorkonstruktionen
Kylkanalerna som blir inbyggda i den nya motorkonstruktionen Foto: Fraunhofer ICT

Hur långt borta är då denna ”plastmotor”? Enligt forskarna ska den vara relativt nära att kunna serieproduceras, man har redan gjort formverktyg som kan producera delarna på fyra minuter – och man ska nu gå vidare till att testa dem i mer verkliga förhållanden. Huruvida de har samma livslängd och kvalitet över tid som dagens metallversioner nämns inte, men vi får anta att det ingår i de kommande testerna.