Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bo Zolland

Polestar 1 i biffigt utförande

Tycker du att Polestar 1 är lite väl tam till utseendet? Då kanske du ska slå en signal till svenske designern Bo Zolland som nu visar upp hur den svenska ”superladdhybriden” skulle kunna se ut.

Snart börjar Polestar 1 levereras till kunder som var tidiga med att lägga beställningen på laddhybriden med 608 hästkrafter, 1 000 newtonmeter och 12,5 mils räckvidd på el (enligt WLTP).

Modellens utseende är något som har stötts och blötts sedan den visades upp för första gången i mitten av oktober 2017. Trots slanka men ändå kraftfulla coupélinjer har bilen ofta beskyllts för att för mycket likna en Volvo. Antagligen hade vissa förväntat sig att Polestars första modell skulle sticka ut ur mängden på ett tydligare sätt.

Svenske designern Bo Zolland, vars alster vi under årens lopp visat er många gånger, har satt fingret på det där med att göra Polestar 1 mer iögonfallande. Han har skissat fram några varianter på hur modellen skulle kunna se ut.

Foto: Bo Zolland

Högst upp ser vi en röd Polestar 1 med extra allt. Kylflänsar på huven, rejäl frontsplitter, enorma skärmbreddare (med synliga fästpunkter) och extremt aerodynamiska ytterbackspeglar (du som trodde det var ”husvagnsbackspeglar” trodde alltså fel). Baktill syns en vinge som för tankarna till en banbil och under den finns en maffig diffusor som nästan matchar de grövsta från Lamborghini.

Foto: Bo Zolland

De andra versionerna (dock ej den gula) är lite mildare i framtoningen, det vill säga för dem som ogillar för stora vingar och flänsar på huven.

Polestar 1, som vi tidigare i år vad iväg och körde, gör 0-100 km/h på 4,2 sekunder och har toppfarten begränsad till 250 km/h. Den kostar 1 699 000 kronor, om man inte kryssar i rutan för matt lack, då kostar kärran 1 749 000 kronor.