Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Polestar 1 kostar från 1,6 miljoner kronor

Nu avslöjar Volvo vad första Polestar-modellen kommer att kosta. Drygt 1,6 miljoner kronor.

I oktober i fjol var det premiärdags för Polestar 1 som är Polestars första modell sedan de ”bröt sig ur” Volvo-greppet och hamnade på egna ben. Därefter visades bilen upp på bilsalongen i Genève, det var för ett par månader sedan. Nu är turen kommen till bilsalongen i Peking där man för första gången avslöjar modellens prislapp.

I Kina, där bilen ska byggas, kommer Polestar 1 att kosta 1 450 000 kinesiska yuan, i USA 155 000 dollar och i Europa 155 000 euro. Baserat på dagens kronkurs blir det 1 962 000 kronor i Kina, 1 324 000 kronor i USA och 1 614 000 kronor i Europa.

Man ska även kunna ”prenumerera” på Polestar 1, men det så kallade all inclusive-prenumerationspriset kommer att meddelas vid ett senare tillfälle.

För drygt 1,6 miljoner kronor (i Europa) får man en bil som i dagsläget har lockat 7 000 intressenter (hur många av dessa som gått vidare till beställning återstår att se). Modellen är tänkt att byggas i 500 exemplar årligen och den som får lov att lägga vantarna på en får 600 hästkrafter att leka med.

Bilen är en laddhybrid där Volvos 2,0-liters Drive-E-motor utgör grunden och två elmotorer på vardera 218 hästkrafter utgör extra krafttillskott samt möjlighet till utsläppsfri körning. Det unika med denna laddhybrid är räckvidden på enbart el – upp till 15 mil.

När Polestar 1 väl är lanserad är det dags att flytta fokus mot fler Polestar-modeller som inte lika högt prissatta.