Polestar 1 krocktestad för första gången
En första serie exemplar av Polestar 1 har byggts och nu har modellen genomgått sin första omgång krocktester.
Nästa år lanseras Polestar 1, prestandaladdhybriden med 600 hästkrafter, 15 mils räckvidd och hög prislapp. Men det återstår ännu en hel del detaljer som måste genomföras innan modellen kan börja rulla ut till kunderna. Hur många som verkligen har beställt bilen återstår att se, men för ett halvår sedan hade Polestar redan fått in 7 000 intresseanmälningar.
För ungefär en månad sedan påbörjades produktionen av en så kallad VP-serie, det vill verifieringsprototyper som ska användas vid vidareutvecklingen. De ska bland annat rulla i trafik för att samla in värdefull information om det ena och det andra, och de ska användas för att säkerställa att modellens säkerhet är hög.
Just krocktesterna har nu inletts med en första omgång genomförd på Volvos berömda säkerhetscenter i Göteborg – Volvo Cars Safety Centre.
Volvo som är kända för sin höga krocksäkerhet har med Polestar 1 varit ute på okänd mark i och med att modellens kaross är tillverkad av kolfiberarmerad plast, till skillnad från Volvos modeller som har karosser av stål. Polestar, och Volvo, hade alltså på förhand egentligen ingen aning hur det skulle gå i krocktesterna, mer än det som var beräknat på förhand. Krocktesterna anses nu i efterhand vara en succé.
– Vi var verkligen entusiastiska över det här krocktestet. Det första krocktestet med Polestar 1 har handlat om att utforska det okända. Detta var en avgörande bevispunkt i utvecklingen av Polestar 1; vi måste veta att de idéer och beräkningar som ligger till grund för bygget av den här bilen är rätt – och det var de, säger Thomas Ingenlath, vd för Polestar.
I en stålkaross finns bockningar som assisterar en bils integrerade deformationzoner så att den energi som uppstår vid en krock överförs till passagerarna i så liten mängd som möjligt. Kolfiberkarosser agerar annorlunda, de avleder energi genom att spricka och splittras.
Vid frontalkrocken in i en barriär i 56 km/h noterade man att den mesta energin absorberades av bilens krockstruktur medan resterande krockenergi mildrades av karosstrukturens kolfiberpaneler som förblev stela utan förskjutningar.– Utfallet av detta första krocktest visar att beslutet att bygga karossen till Polestar 1 i kolfiber var rätt. Krocktestet bekräftar även att kolfibern uppfyller de högsta säkerhetsstandarderna. Detta är ett exempel på hur Polestar går i bräschen för utvecklingen av ny teknik i Volvo Car Group, säger Zef van der Putten, ansvarig för kolfiber på Polestar.
https://youtu.be/u9By-VBJoJo
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se