Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Polestar 1 närmar sig produktionsstart

Polestars första modell 1, prestandaladdhybriden, går nu in i sista prototypstadiet som innebär kalibrering av alla parametrar inför själva tillverkningen. Samtidigt ges de första beställarna tillfälle att slutspecificera sina bilar.

Det var bra längesedan vi hörde något från Polestar om deras första modell – den elektriska prestandahybriden, som de själva kallar den, 1. Själva presentationen ägde rum i oktober 2017, därefter har det med ojämna mellanrum portionerats ut information om modellen, parallellt med att den har funnits för beskådan på bilsalongen i Genéve (mars 2018) och attackerat den berömda backen i Goodwood Festival of Speed (juli 2018). Senast vi fick någon information från officiellt håll var i december 2018. Då fick vi se en så kallad VP-bil (verifieringsbil, benämns även prototypbil) testas i höga hastigheter på Volvos testanläggning i Hällered i Västergötland. Kort dessförinnan fick vi se Polestar 1 krocktestas.

I dag berättar Polestar att modellen 1 går in i sista prototypfasen. Så kallade try out-prototyper (TT-prototyper) tillverkas i företagets nya produktionscenter i kinesiska Chengdu, bilar som ska användas för att finjustera och kalibrera produktionslinan och alla verktyg som involveras i den. Runt 50 TT-prototyper har hittills tagits fram, snart är det dags för förseriebilarna att produceras och därefter blir det skarpt läge – då ska kundbilarna byggas.

– Det är kul att se hur vi har gått framåt från att visa Polestar 1 för första gången 2017, till att nu ha igång vår vackra nya tillverkningsanläggning och TT-bilarna som testas i och runt fabriken, säger Polestars vd Thomas Ingenlath.

Samtidigt som sista prototypfasen inleds får de första Polestar 1-beställarna nu möjlighet att bekräfta sina bilars slutspecifikationer.

– Nu gör vi det möjligt för våra lojala kunder att säkra sin slutliga specifikation på sin bil, vetandes att vi ger dem en fantastisk GT-vagn som är byggd med högsta kvalitet, passform och utförande, säger Ingenlath.

Polestar Production Center, fabriken i kinesiska Chengdu, är ännu inte riktigt färdigställd. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle, i dag har bygget hunnit längre.Polestar Production Center, fabriken i kinesiska Chengdu, är ännu inte riktigt färdigställd. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle, i dag har bygget hunnit längre.Polestar Production Center, fabriken i kinesiska Chengdu, är ännu inte riktigt färdigställd. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle, i dag har bygget hunnit längre.
Polestar Production Center, fabriken i kinesiska Chengdu, är ännu inte riktigt färdigställd. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle, i dag har bygget hunnit längre.

Polestar Production Center, som fabriken i Chengdu heter, är ännu inte helt färdigbyggd. Invigningen av den sker senare under 2019.

Polestar 1 är en laddhybrid med en tvåliters Volvo-bensinmotor och två elmotorer som tillsammans producerar 600 hästkrafter. Några prestandasiffror har inte aviserats, men det pratas om en 0-100-tid på under fyra sekunder. Räckvidden på enbart el är rejäl för att vara en laddhybrid – upp mot 15 mil. Men så är batterikapaciteten också ordentligt tilltagen i jämförelse med andra laddhybrider – 34 kWh.