Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Polestar 1 nu i Europa – orderböckerna öppnar

En svensk bil som ska tillverkas i Kina befinner sig nu i Schweiz. Polestar 1 har gjort europeisk debut inför publik. Och inte nog med det, från och med i morgon kan du lägga en order på bilen.

Det var i höstas som Polestar, numera ett eget märke men under beskydd av både Volvo och Geely, presenterade märkets första modell 1. En 4,5 meter lång laddhybrid i 2+2-sitsigt coupéutförande med sammanlagt 600 hästkrafter och 1 000 newtonmeter plockade ur två elmotorer som samarbetar med erkänt duktiga Volvos 2,0-litersfyra. Fina siffror som imponerar, dock inte lika mycket som specifikationerna för batteripaketet och vad de är kapabla till. 34 kWh är betydligt mer än någon annan laddhybrid som rullar på vägarna runt om i världen i dag, något som också syns i den deklarerade räckvidden – 15 mil på elektricitet (på papperet ska tilläggas).

Polestar 1 avtäcktes inom lyckta dörrar i höstas. Nu står den utställd på bilsalongen i Genève i en egen Polestar-monter. Det är inte bara första gången som bilen rör vid europeisk mark i utställningsskick, det är också första gången som modellen visas upp för allmänheten.

Thomas Ingenlath, Volvos tidigare designchef och numera Polestars vd, säger att över 6 000 intressenter som vill ha ett exemplar av bilen har hört av sig. En bra start för Polestar men också lite problematiskt i och med att de tänkt sig en årlig produktion om 500 bilar.

Förbeställningen öppnar

Produktionen av Polestar 1 är ännu inte igång men i mitten av 2019 är den. Det kommer dock att gå att beställa sitt exemplar betydligt tidigare än så, redan i morgon faktiskt. Klockan 8.00 svensk tid tisdagen den 13 mars öppnar man upp orderböckerna.

Från början var det sex länder som sades vara aktuella med att vara först ut att ta emot förhandsbeställningar; Sverige, USA, Kina, Tyskland, Norge och Nederländerna. Dessa länder har nu kompletterats av ytterligare tolv länder; Schweiz, Storbritannien, Belgien, Finland, Frankrike, Polen, Österrike, Spanien, Italien, Danmark, Portugal och Kanada.

För att få igenom en förhandsbeställning krävs en deposition på 2 500 dollar. Den är fullt återbetalningsbar om man skulle ångra sig eller något annat skulle inträffa.

– Vi öppnar för förhandsbeställningar av Polestar 1 på 18 marknader vilket täcker 95 procent av det geografiska intresset från potentiella Polestar 1-kunder. Depositionen fungerar platshållare i Polestar 1-kön och vi är spända på att se hur det initiala intresset översätts till förhandsbeställningar, säger Thomas Ingenlath.

Polestar 1 kan köpas för reda pengar men Polestar erbjuder även ett ”leasingupplägg” om två eller tre år där man via en fast månadsavgift inte bara får bilen utan även nästan allt annat som hör bilägandet till.