Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Polestar 1 testas i 220 km/h

Polestar-ingenjörerna filar på det sista för att få Polestar 1 klar och redo för lansering nästa år. För att hålla intresset uppe har de nu skickat ut en film som visar den elektriska bilen under test på Volvos testanläggning i Hällered.

Det är 14 månader sedan Polestar 1 presenterades. Därefter har den 600 hästkrafter starka laddhybriden, som sägs ha 15 mils räckvidd på el, visats upp bland annat bilsalongen i Genève där Polestar samtidigt passade på att öppna upp orderböckerna. I dag har omkring 7 000 personer visat skriftligt intresse för bilen som kostar från ungefär 1,6 miljoner kronor, om man nu inte i stället väljer Polestars ”prenumerationserbjudande”.

Vi har även sett bilen attackera den klassiska backen i Goodwood och för bara några veckor sedan fick vi också se den genomgå krocktester.

Denna gång får vi se Polestar 1 genomgå tester på Volvos testanläggning i Hällered där bland annat väg- och bansträckor finns. Det är en VP-bil vi ser, det vill säga en verifieringsbil (ofta även kallad prototypbil) som används för att kunna utvärdera olika parametrar kring modellen innan det hela börjar nosa på allvar på riktigt, det vill säga serieproduktion. Men först måste ännu en prototypfas genomföras, nämligen byggnationen av bilen på plats i den riktiga Polestar-fabriken i kinesiska Chengdu. Om allt går bra under den fasen är det dags för förserieproduktionen som innebär att bilen byggs exakt enligt de slutgiltiga specifikationerna. Först därefter kan den riktiga serieproduktionen komma igång, en produktion som är planerad till mitten av 2019.

– När du kör Polestar 1 ska du omedelbart känna att du har kontroll och att bilen är redo att svara på dina kommandon, oavsett vad du vill göra. Det här är en GT-bil som måste vara lätt att köra och bekväm i vardagen med sin mjuka och tysta hybriddrift – men också redo att leverera sina rafflande prestanda om 600 hästkrafter och 1 000 newtonmeter när föraren vill ha det, säger Polestars testförare Joakim Rydholm som befinner sig bakom ratten på bilen i filmen.

https://youtu.be/DwEb9GFX0bo