Polestar 2 Arctic Circle – kylig busbil för sladd
Polestar har byggt ännu en trimmad specialversion av Polestar 2, denna gång med högre markfrigång och läckra rallyfälgar. Polestar 2 Arctic Circle är dock inget för gemene man, tyvärr.
Du kanske minns att Polestar i fjol presenterade en hetare variant av Polestar 2, med mer effekt, uppgraderat chassi och en rad andra baninspirerade detaljer. Polestar 2 Beast kallas modellversionen som inte finns att köpa. Den var ett så kallat one-off-bygge.
Nu presenterar Polestar ännu ett specialbygge baserat på ”tvåan”. I grunden är bilen en Polestar 2 Long range Dual motor som normalt har 408 hästkrafter (300 kW) plockade ur de båda elmotorerna. I denna version, som fått tilläggsbeteckningen Arctic Circle, är effekten uppe i 476 hästkrafter (350 kW), det vill säga samma som i ovan nämnda Beast. Maxvridet ligger på 680 newtonmeter, 20 mer än i standardutförande men samma siffra som erbjuds via mjukvaruuppgradering.
Men det är inte allt med Polestar 2 Arctic Circle. Det läckraste med bilen är sannolikt 30 millimeter högre markfrigång och de klassiska rallyfälgarna från OZ Racing som är skodda med specialtillverkade dubbdäck i dimension 245/35 R19. Varje däck innehåller 490 dubb som vart och ett sticker ut fyra millimeter. Det är något helt annat än vad som används på allmänna vägar, men så är ju också Polestar 2 Arctic Circle gjord för att köra på sjöis.
Joakim Rydholm, Polestars chassiutvecklingschef som också har många timmar bakom ratten på rallybilar, har varit ledande i utvecklingen av denna specialbil, precis som vid utvecklingen av Beast.
– Att trimma ett chassi på snö och is gör att vi kan utveckla våra bilar i vad känns som slow motion och med bättre precision. Med så lite grepp kan vi känna och analysera dynamiken vid ett mycket långsammare tempo än på asfalt, vilket betyder att vi verkligen kan finjustera hur våra bilar beter sig, in i minsta detalj. Detta är mitt absoluta favoritställe att utveckla bilar, säger Joakim Rydholm.
Fjädringen har gjorts 30 procent mjukare än på standardbilen och stötdämparna från Öhlins är speciellt framtagna och kalibrerade, inställda till ”nionde klicket” både fram och bak. Krängningsstag har monterats för mindre krängningar och ökad styrrespons samt ett nytt launch control-prototypsystem har integrerats via paddlar på ratten.
Sist men inte minst har en snöskyffel och en bogserlina fått fasta platser i bakluckan. Bra att ha om Rydholm mot alla odds skulle få för sig att ordentligt smaka på snövallen.
– Jag ville ha roligare än vanligt med den här bilen – verkligen kunna pressa den när det gäller prestanda och hantering i en vintermiljö som på en frusen sjö. Balansen och förutsägbarheten vi har uppnått med den högre markfrigången och specialdäcken är särskilt märkbart när du går in i en kurva helt i sidled, med ett större leende än vanligt på läpparna, och i total kontroll, säger Joakim Rydholm.
Sista raden i pressmeddelandet vill förmodligen många inte ta till sig, nämligen den rad som säger att Polestar 2 Arctic Circle är ett rent one-off-bygge och inte avsedd att gå i produktion.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se