Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Polestar

Polestar 2 återkallas

Polestars av många efterlängtade elbil – Polestar 2 – har alldeles nyligen rullat ut på vägarna. Nu ska den rulla av vägarna och in till Polestar igen. Anledningen är ett allvarligt problem med bilens mjukvara.

Det är tydligen inte helt enkelt att lansera elbilar. Volkswagens elbil ID.3, som nyss har börjat dyka upp på vägarna, drogs länge med mjukvarustrul vilket ledde till förseningar. Vissa av de annonserade funktioner som ska följa med bilen kommer dessutom till bilarna i efterhand.

Motsvarande mjukvaruförseningar har även svenskkinesiska Polestar, syskonmärke till Volvo, stött på. Deras purfärska modell Polestar 2 innehåller exempelvis inte Digital Key-funktionen som annars skulle ha varit tillgänglig på de bilar som har levererats hittills, i stället tror man att Digital Key trycks ut till användarna och bilarna i början av 2021.

Men Polestar har även stött på andra problem relaterade till mjukvaran i Polestar 2. Sedan de första bilarna levererats för ett antal veckor sedan har ägare hört av sig om bilar om bilar som inte går att starta eller ens komma in i. Men ännu allvarliga är de rapporter om bilar som tappar kraft under körning, och till och med stannat. Tre sådana fall har dokumenterats i Sverige, men enligt Polestar har inga olyckor eller personskador uppstått. Det är bara motorkraften som avtar, styrning, broms och andra system uppges fortsatt fungera vid en incident av detta slag.

TEST: Polestar 2 mot Tesla Model 3 och Jaguar I-Pace

Nyligen tog vi ut Polestar 2 i test mot två erfarna konkurrenter.Nyligen tog vi ut Polestar 2 i test mot två erfarna konkurrenter.Nyligen tog vi ut Polestar 2 i test mot två erfarna konkurrenter.
Nyligen tog vi ut Polestar 2 i test mot två erfarna konkurrenter. Foto: Patrik Lindgren

PROVKÖRNING: Polestar 2

Enligt Polestar beror felet i mjukvaran i batteriets kontrollmodul och samtliga berörda ägare ska under fredagen ha blivit underrättade om felet som alltså leder till en återkallelse där bilarna ska uppdateras.

– Det (åtgärden, reds anm) görs genom en uppdatering av mjukvaran. Skulle det hända någon förare går det också att få tillbaka kraften till bilen genom att låsa den och vänta tio minuter och sedan låsa upp den igen, säger Polestars kommunikationschef Brent Ellis till Di.se.

Han menar att bilägarna kan fortsätta att köra sina bilar men att de ska uppsöka verkstad så snabbt som möjligt.

Cirka 2 200 Polestar 2 återkallas varav runt 600 av dem rullar i Sverige.