Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nytt utseende i fronten, men det beror på att sensor- och kamerateknik har placerats där.Nytt utseende i fronten, men det beror på att sensor- och kamerateknik har placerats där.Nytt utseende i fronten, men det beror på att sensor- och kamerateknik har placerats där.
Nytt utseende i fronten, men det beror på att sensor- och kamerateknik har placerats där. Foto: Stefan Isaksson / Polestar

Polestar 2 facelift med nya elmotorer, bakhjulsdrift och längre räckvidd

Nu presenteras uppdaterade Polestar 2 som kommer i fyra olika utföranden med specifikationer vassare än tidigare. Säljstart är det redan nu medan leveranserna påbörjas senare i år. Pris från 559 000 kronor.

Nästa månad är det fyra år sedan Polestar 2 rullade fram i rampljuset. Då handlade det om en modellversion med två elmotorer som levererade sammanlagt 408 hästkrafter till de fyra hjulen. Sedan dess har modellen tagit del av en rad olika uppdateringar och antalet modellversioner har ökat. Batteristorlekarna har blivit fler och prestandan har skruvats till.
Nu är det dags för ännu en uppdatering av Polestar 2, denna gång en lite större även om det rent visuellt nästan ser ut som tidigare. Det handlar inte om en regelrätt facelift även om ”grillen” är ny, men det beror på att Polestar 2 har fått ta del av den SmartZone-front som Polestar 3 redan har presenterats med och som vi såg för första gången på konceptbilen Precept. SmartZone är helt enkelt ett namn för det område i fronten där alla ”smarta” prylar är samlade, det vill säga sensorer av olika slag, exempelvis radar, samt kamera.

Varför Polestar har valt att inte uppdatera utseendet bara för utseendets skull beskriver företagets vd Thomas Ingenlath så här:

– Typiskt för bilindustrin är att ett ansiktslyft presenterar ytliga visuella förändringar som ofta förstör den ursprungliga avsikten med bilens designtema. Med den nya årsmodellen av Polestar 2 gick vi snarare under ytan och uppgraderade väsentlig teknik och mekaniska komponenter i den elektriska drivlinan. Detta är den bästa Polestar 2 hittills, och med den uppdaterade frontdesignen med nya SmartZone, den snyggaste också.

Känner du igen den? Det mesta är sig likt.Känner du igen den? Det mesta är sig likt.Känner du igen den? Det mesta är sig likt.
Känner du igen den? Det mesta är sig likt. Foto: Stefan Isaksson / Polestar

Nya motorer

Största nyheten hos Polestar 2 får drivlineuppdateringarna anses vara, inte minst eftersom Single motor-versionerna har gått från fram- till bakhjulsdrift, precis som kusinmodellerna från Volvo. Elmotorn som driver bakre hjulparet är nyutvecklad och erbjuder upp till 220 kW (299 hk) i stället för som tidigare då max var 170 kW (231 hk). Maxvridet har också ökat, och det rejält. Elmotorn levererar 490 newtonmeter i stället för 330.
De nya siffrorna kapar tiden för 0-100 km/h med uppemot 1,2 sekunder. Med bakhjulsdrift avverkas sprinten som snabbast på 6,2 sekunder.

Dual motor-versionerna erbjuder antingen 310 kW (421 hk) eller 350 kW (476 hk) i Performance-utförande. Maxvridet ligger på 740 newtonmeter oavsett modellversion, tidigare sa specifikationerna 660 samt 680 newtonmeter. 408 hästkrafter har alltså blivit 421, däremot är de 476 hästkrafterna i Performance-varianten lika många som tidigare. 0-100-tiderna har kapats med 0,2 sekunder till 4,5 respektive 4,2 sekunder.

Över 100 000 exemplar har tillverkats sedan 2019. I fjol registrerades 4 465 Polestar 2 i Sverige, femte mest bland elbilarna.Över 100 000 exemplar har tillverkats sedan 2019. I fjol registrerades 4 465 Polestar 2 i Sverige, femte mest bland elbilarna.Över 100 000 exemplar har tillverkats sedan 2019. I fjol registrerades 4 465 Polestar 2 i Sverige, femte mest bland elbilarna.
Över 100 000 exemplar har tillverkats sedan 2019. I fjol registrerades 4 465 Polestar 2 i Sverige, femte mest bland elbilarna. Foto: Stefan Isaksson / Polestar

Längre räckvidd och snabbare laddning

Long range-varianterna (två med dubbla motorer, en med en elmotor) har fått nya 82 kWh-batterier från kinesiska batteritillverkaren CATL som tillåter högre laddeffekter vilket leder till kortare laddtider. Numera är max laddeffekt 205 kilowatt.
För Standard range-varianten är batteriet fortfarande på 69 kWh och max laddeffekt uppgår till 135 kilowatt. Batteriet kommer från koreanska LG Chem.

Som ses i tabellen längst ned i denna artikel har räckviddssiffrorna för Polestar 2 ökat rejält. Som längst kommer Long range Single motor – 63,5 mil – men störst ökning – 10,5 mil – står Long range Dual motor för.

Nya 20-tumsfälgar för Performance-paketet.Nya 20-tumsfälgar för Performance-paketet.Nya 20-tumsfälgar för Performance-paketet.
Nya 20-tumsfälgar för Performance-paketet. Foto: Stefan Isaksson / Polestar

Pris och lansering

Uppdaterade Polestar 2 kan redan beställas på företagets webbplats. Priserna har, precis som specifikationerna, skruvats upp en aning. Exempelvis kostar Long range Single motor från 609 000 kronor. Tidigare började den på 569 000 kronor. En ökning med 40 000 kronor för en bil med bättre specifikationer än tidigare, men också en distansering från Tesla som nyligen sänkte sina priser avsevärt.
Frånpriset ligger på 559 000 kronor. För den pengen får man Standard range Single motor.
Motsvarande Tesla Model 3 med bakhjulsdrift kostar från 529 170 kronor. Den har något kortare räckvidd än Polestar 2 Standard range Single motor (49,1 i stället för 51,8 mil) men är i stället snabbare (0-100 km/h på 6,1 sekunder i stället för 6,4) och har en toppfart på 225 km/h. Polestars instegare toppar ”bara” 160 km/h.

Polestar räknar med att få igång leveranserna av uppdatererade Polestar 2 under tredje kvartalet 2023, det vill säga tidigast i juli i år.

Den som vill spana in uppdaterade Polestar 2 har möjlighet till det redan helgen 3-5 februari då den ställs ut på eCarExpo i Friends Arena i Stockholm.

https://datawrapper.dwcdn.net/n6HMH/2/