Polestar 2 ger högre klimatavtryck än bensin-XC40 – men tar igen det
Många biltillverkare arbetar med att kartlägga en ny bils totala klimatavtryck i produktionen. En av dem är Polestar som upptäckte att elbilen Polestar 2 ger ett högre klimatavtryck än systerbilen Volvo XC40 i bensindrivet utförande. Anledningen är elbilsbatteriet och användningen av aluminium.
Det allra senaste i bilvärlden är att tillverkarna vill lämna ett klimatavtryck på en helt färdigutvecklad bil. Volkswagen-koncernen har den ambitiösa målsättningen att en helt ny bil som står i bilhallen inte ska ha gett ett upphov till något utsläpp av koldioxid alls. Volkswagen arbetar hårt med att använda förnybar energi i hela produktionsledet och med klimatkompensation i resterande delar.
Polestars hållbarhetschef Fredrika Klaren har arbetat intensivt med att ta reda på hur mycket koldioxid Polestar-bilarna släpper ut under själva produktionen. I detta arbete märkte hon hur svårt det är att jämföra olika tillverkares mätningar och metoder och det är i praktiken ingen tillverkare som delar med sig av information – varken till bilkunderna eller till konkurrenterna.
Fredrika Klaren fick siffror från Volvo Cars och kunde då jämföra klimatavtrycken för Polestar 2 med dem för Volvo XC40. Enligt Fredrika Klaren, som intervjuats av branschtidningen Automotive News, lämnar varje Polestar 2 ett klimatavtryck på 26 ton när den tillverkas.
Det är tio ton mer än vad en Volvo XC40 med bensinmotor ger i klimatavtryck. Bilarna byggs på samma plattform men har alltså två helt olika drivlinor.
Den största skillnaden fanns i elbilens batteripaket och hur de olika tillverkarna använder aluminium. De två delarna står för totalt 15 av 26 ton.
Fredrika Klaren fortsatte att göra beräkningar på bilarnas klimatavtryck när de börjar användas. Om Polestar 2 laddas med förnybar energi, under en livslängd på 20 000 mil, ökar elbilens klimatavtryck endast med ett ton. Om elbilen i stället laddas med el från kolkraftverk under dess livstid blir klimatavtrycket totalt mellan 42 och 50 ton.
Samma beräkningsmodell visade att den bensindrivna XC40 når 58 ton i klimatavtryck under sin livstid på 20 000 mil.
Det är alltså totalt sett bättre för klimatet att bygga och köra elbilen än bensinbilen.
En stor del av elbilens klimatavtryck under produktionen kan minskas om batterierna tillverkas med el från förnybara källor, som vind, sol eller vatten. Flera batteritillverkare arbetar med klimatvänligare produktionsmodeller.
Fredrika Klaren ger sin egen industri en känga då hon menar att bilindustrin saknar transparens.
– Vi säger inte att vår metod är perfekt, vi vill bara att informationen ska vara öppen och delas med kunderna. Bilindustrin har en förtroendekris efter dieselskandalen, säger Klaren till Automotive News.
Enligt Klaren är Polestars mål helt klimatneutrala bilar senast 2040. Volvo Cars har satt samma målsättning vilket betyder en sänkning av klimatavtrycken gällande koldioxid med 40 procent till 2025 och då jämfört med nivåerna 2018.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se