Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Polestar 2 och 3 – fler detaljer avslöjade

Polestar, numera ett eget märke och inte bara en prestandaavdelning hos Volvo, ska släppa flera laddhybrider och elbilar de kommande tre åren. Nu får vi, genom Thomas Ingenlath, reda på mer om Polestar 2.

I mitten av oktober i fjol drogs skynket av en Volvo-lik coupé, en laddhybrid som sägs ha 15 mils räckvidd på el och som, trots sitt utseende, saknar Volvos diagonalribba och järnmärke i grillen. Bilen som visades var första modellen från Polestar, sedan varumärket blivit ett ”fristående” märke med egna modeller. Den 600 hästkrafter starka modellen heter Polestar 1 (bilden ovan) och ska lanseras i mitten av 2019.

Samma år ska Polestar även presentera modell nummer två, Polestar 2. En elbil som av Polestar redan i fjol beskrev som en utmanare till Tesla Model 3. Sannolikt syftar man då främst på prisbild, räckvidd och storlek.

Nu berättar Polestars vd Thomas Ingenlath, tidigare designchef hos Volvo (han har nog fortfarande ett och annat att säga till om där), för Roadshow by CNET att Polestar 2 baseras på CMA-plattformen som CEVT tagit fram genom ett samarbete mellan Volvo och Geely och som redan i dag finns som grund till XC40 och Lynk & Co 01 samt snart även till hela nya 40-serien samt fler Lynk & Co-modeller.

Hur bilen kommer att se ut vet vi inte men CNET, som alltså träffat Ingenlath i Göteborg, skriver att det inte är någon slump att de valt Volvo Concept 40.2 som illustrativ bild. Concept 40.2 ser du på bild här nedan.

Foto: Glenn Lindberg

Tyvärr avslöjar Thomas Ingenlath ingenting om drivlina, batterier, räckvidd och liknande. Däremot vet vi sedan tidigare att de siktar på uppemot 50 mils räckvidd.

Om modellen är densamma som den elektriska Volvo-halvkombi vi skrev om i förra veckan återstår att se. Polestar kommer att gå i frontlinjen vad gäller koncernens elektrifierade bilar, men Volvo kommer vad det lider även de erbjuda elbilar. Förmodligen redan 2019 eftersom Volvo har flaggat för sin första elbil just det året.

Thomas Ingelath var ovanligt frispråkig när han pratade med den amerikanska sajten. Han avslöjade nämligen också lite om Polestars tredje modell, Polestar 3. Den kommer att byggas på SPA 2-arkitekturen, som han kallar det. Med andra ord efterföljaren till SPA-plattformen som i dag används till Volvos nya 60- och 90-serier. Polestar 3 blir först ut i koncernen att använda sig av SPA 2 som möjligtvis får ett annat namn/beteckning vid ett senare skede.

Som vi skrev om i slutet av förra året väntas sannolikt också en fjärde Polestar-modell som sägs lanseras mot slutet av 2020. Via ryktesvägar har det talats om en cabrioletmodell, möjligtvis en taklös Polestar 1 och i så fall rör det sig om en laddhybrid. Tänker vi konsekvent bör denna modell heta Polestar 4.