Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Polestar

Polestar 2-tillverkningen har inletts i Kina

I dag berättar Polestar att produktionen av Polestar 2 i fabriken i kinesiska Luqiao har påbörjats. Leverans till europeiska kunder inleds i sommar.

Polestar 2, märkets första elbil, presenterades för drygt ett år sedan och fick så sent som i höstas en svensk prislapp. Nyligen var vi iväg och körde modellen för första gången. Då handlade det om en förseriebil.

Nu har den riktiga produktionsserien kommit igång, det meddelar Polestar i dag. Tillverkningen äger rum i fabriken i Luqiao i Kina, ett land som har varit lamslaget i samband med coronavirusets utbrott som inleddes i Wuhan, drygt 85 mil väster om Luqiao. Kina har den senaste tiden börjat lätta på begränsningarna sedan de observerat färre smittade än tidigare.

– Hela världen står inför stora omvälvningar på grund av coronavirusets pandemiutbrott. Att nu inleda produktionen under dessa utmanande omständigheter är en stor prestation och resultatet av stora ansträngningar från personalen i fabriken och teamet som hanterar försörjningskedjan. Jag har enorm respekt för hela teamet – stort tack till dem, säger Polestars vd Thomas Ingenlath.

PROVKÖRNING: Polestar 2

 Nyligen var vi iväg och körde Polestar 2, den provkörningen kan du ta del av här.

Polestar 2 är Volvo Car Groups första elbil. I höst ska koncernens andra elbil, Volvo XC40 Recharge, börja tillverkas i Gent i Belgien. Där har man satsat på en stor batterimonteringsfabrik i anslutning till produktionsbandet.

LÄS MER: Så mycket kostar det att privatleasa Polestar 2

Polestar 2, som är världens första bilmodell med Google Automotive integrerat, finns i dagsläget endast i ett utförande med dubbla elmotorer på totalt 408 hästkrafter och 660 newtonmeter. Elmotorerna driver var sitt hjulpar vilket gör bilen fyrhjulsdriven. Batteriet är på 78 kWh och räcker till cirka 47 mils körning. Priset börjar på 659 000 kronor.

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=702&player=sp&part_id=319475&addons=000&time=0&disable_sharing=false

Längre fram kommer fler varianter, framför allt har det snackats om en enklare instegsversion med en elmotor och ett pris som börjar på norr om 400 000 kronor.

Leverans till kund av de bilar som nu har börjat tillverkas är tänkt att påbörjas i sommar. Europeiska kunder är först ut att få sina bilar, därefter följer USA och Kina.

LÄS MER: Så mycket kostar Polestar 2 som tjänstebil