Polestar 3 officiell – fakta, pris och bilder
Nu är den presenterad – Polestars tredje modell, Polestars första suv. Efter ettan och tvåan är det nu dags för trean; här är Polestar 3 med över 60 mils räckvidd.
För svensk del går hösten 2022 inte av för hackor. Två stora bilnyheter från lilla Sverige väcker stor uppmärksamhet världen över. Två elbilar. Två syskonmodeller som delar mycket teknik med varandra då de delar på Volvo Cars och Polestars nya plattform SPA2, efterföljaren till SPA-plattformen som är grund till framgångsrika modeller som XC90, XC60, V90 och V60. Och förstås Polestars första modell Polestar 1.
Den ena av bilarna är Volvo EX90 som har premiär den 9 november, den andra är denna artikels huvudrollsinnehavare – Polestar 3. Medan EX90 har en företrädare i XC90 har Polestar 3 ingen. ”3:an” är helt enkelt Polestars första i genren, kort sagt första suven från märket.
Båda bilarna har dessutom ett brittiskt syskon – elektriska suven Lotus Eletre som visades i våras.
Polestar 3 hämtar en hel del inspiration från hyllade konceptbilen Precept som presenterades för drygt två och ett halvt år sedan. Dock kommer en modell betydligt mer lik Precept lite längre fram i tiden, nämligen Polestar 5.
För att vara en suv är formen betydligt slankare än vad vi är vana vid, detta eftersom Polestar har lagt stor vikt vid aerodynamiken för att göra bilen ”hal”, det vill säga göra luftmotståndet så lågt som möjligt utan att tumma på andra funktioner.
Polestar 3 har fått en främre vinge (aero-vinge kallar Polestar den för) som är integrerad i huven samt en bakre i form av en takvinge plus ett så kallat aero-blad. Luftmotståndskoefficienten (Cd) uppges vara 0,29. Det kan tyckas vara högt med tanke på att dagens XC90, som är betydligt mer rak och upprätt, ligger på mellan 0,29 och 0,33 (olika siffror beroende på vilket Volvo-dokument man tittar i).
– Den här bilen har designats som en Polestar från början och har för oss nya, utmärkande drag – som dual blade-strålkastare, SmartZone och den främre aero-vingen, säger Polestars vd Thomas Ingenlath.
Storlek, vikt och dragvikt
Polestar 3 upplevs nästan som nätt på bilderna, men det är en ganska stor bil. 490 centimeter på längden gör den bara halvdecimetern kortare än dagens Volvo XC90.
På höjden mäter den 161,4 centimeter och på bredden 212 centimeter, då är ytterbackspeglarna inkluderade. Mellan hjulaxlarna är det 298,5 centimeter, en millimeter mer än på dagens XC90.
Tjänstevikten uppges ligga mellan 2 584 och 2 670 kilo och fördelningen över fram- och bakaxel är optimala 50/50.
Bagageutrymmet sväljer 484 liter inklusive 90 liter under lastgolvet. Fälls baksätet blir volymen i stället 1 411 liter. I frunken, utrymmet under främre huven, ryms 32 liter.
Behövs mer lastmöjligheter än så kan takbågar monteras där max 100 kilo får lyftas på. Behövs än mer så kan Polestar 3 dra släp på maximalt 2 200 kilo.
Drivlina och prestanda
Polestar 3 presenteras i dagsläget i utförandet Long Range Dual Motor som innebär två elmotorer där de driver var sin hjulaxel. Bilen är alltså fyrhjulsdriven.
Sammanlagd effekt i standardutförande uppgår till 360 kW (kilowatt) vilket översätts till 489 hästkrafter. Maxvridet ligger på 840 newtonmeter. Vid tillvalet Performance-paket ökar siffrorna till 380 kW (517 hk) och 910 newtonmeter.
Den bakre elmotorn har en frikopplingsfunktion som gör att bilen kan agera som framhjulsdriven med drivkraft från endast främre elmotorn. Det gör energiåtgången lägre vid passande tillfällen.
Justerbar så kallad one pedal drive-körning (gasa och ”bromsa” med enbart gaspedalen) är en annan teknik som finns i Polestar 3, så även tourque vectoring – kraftfördelning mellan hjulen – via en dubbel koppling på bakaxeln. Tourque vectoring-tekniken är vidareutvecklad från den som satt i Polestar 1.
0-100 km/h går normalt på 5,0 sekunder men kan kapas med tre tiondelar till 4,7 sekunder om Performance-paketet har adderats från tillvalslistan. Oavsett tillval är toppfarten 210 km/h.
Batteri, räckvidd och laddning
Elmotorerna får sin energi från en lagringsenhet (batteri) med kapacitet på 111 kWh (kilowattimmar). Storleksmässigt är det ett av de större batterierna på marknaden – i nuläget. Exempelvis Mercedes EQS har 107,8 kWh. Men det finns större, till exempel amerikanska Rivian har större grejer i sina modeller.
De 111 kilowattimmarna ska enligt preliminära siffror, baserade på WLTP-körcykeln, räcka till 61 mils körning mellan laddningarna. Polestar 3, som bygger på en 400-voltsarkitektur (till skillnad från enstaka modeller från exempelvis Porsche, Audi, Hyundai och Kia som har 800-voltssystem), kan vid snabbladdning (DC, likström) nå upp till laddeffekter om 250 kW. Vid det som ofta kallas för ”hemmaladdning” (AC, växelström) maxar den 11 kW.
Säkerhet och förarassistans
Nyligen presenterade Volvo Cars hur de ska ta säkerheten till en ny nivå. Dit är även syskonmärket Polestar på väg i och med att, som nämnt ovan, Polestar 3 och kommande Volvo EX90 tekniskt sett delar på det mesta.
Det betyder en lång rad av olika sensorer, bland annat laserradar (LiDAR, Light Detection and Ranging) från amerikanska Luminar Technologies samt kameror och ultraljudssensorer. Dessa övervakar inte bara bilens omgivning vid körning, och assisterar vid behov, utan övervakar även kupéutrymmet för att exempelvis upptäcka en förare som inte lägger tillräckligt med fokus på körningen eller om ett barn eller djur glöms kvar i bilen.
All data som sensorerna registrerar hanteras av datorplattformen Nvidia Drive som utvecklas av amerikanska elektronikföretaget Nvidia. Polestar och Volvo Cars är inte ensamma i bilbranschen om att välja Nvidia Drive, däremot var Volvo Cars först att teckna avtal, vilket skedde för snart sju år sedan.
Mycket av den teknik som behövs för de förarassisterande funktionerna kommer från svenska IT-företag såsom Smart Eye och Zenseact.
Pris och lansering
Lanseringspriset är 970 000 kronor. Då får man en Polestar 3 Long Range Dual Motor i standardutförande. För 1 040 000 kronor, det vill säga 70 000 kronor extra, får man Polestar 3 Long Range Dual Motor med Performance-paket.
Maxar man bilen, det vill säga lägger på samtliga extrautrustningsdetaljer såsom Nappa-läderstolar med ventilation, dragkrok, annan färg än grundfärg med mera – men inte tillbehör som exempelvis vinterhjul, stänkskydd, takräcken och annat – så landar prislappen på 1 152 000 kronor.
Byggstart är planerad till andra kvartalet 2023 medan leveranserna väntas komma igång först under fjärde kvartalet samma år.
Inledningsvis förläggs produktionen till Volvo Cars fabrik i Chengdu i Kina och från mitten av 2024 ska även produktion i Volvo Cars fabrik i Ridgeville i amerikanska South Carolina äga rum.
Några snabba från premiären
Jan-Erik Berggren är vår utsände på plats som bevittnar världspremiären av den eldrivna suven från Polestar. Vi ringer honom för att höra lite mer...
Hur är det på plats?
– Väldigt mycket folk. En hel del kända ansikten också. Christian von Koenigsegg är här och han säger sig vara imponerad av vad han ser och hör. Även Håkan Samuelsson, Volvo Cars tidigare vd, är på plats. Han nämnde att nu går det allt snabbare med elektrifieringen.
Vad kan du säga om Polestar 3?
– Den upplevs som lång och utdragen, med kort överhäng bak. Men bilen är inte utrustad med LiDAR på taket, det vill säga sensorerna som ska göra bilen mer självkörande och säkrare än dagens bilar. Tekniken kommer på plats först nästa år.
– Polestar har valt en lösning som inte är helt olik den Nio har, med en sensor på främre delen av taket mot vindrutan och två sidosensorer.
Något mer du kan berätta?
– Pratade med Polestars UX-människor (UX står för User Experience, användarupplevelse, reds anm) och de lyfte fram infotainmentskärmen som väldigt mycket bättre och snabbare än den som finns i Polestar 2. Drivkraften bakom från nya generationen Snapdragon Cockpit Platform.
– Bilens operativsystem är som tidigare Android Automotive.
Polestar 3-fakta
Modellversion: Long range Dual motor
Lanseringspris: 970 000 SEK
Plus-paket: Inkluderat
Pilot-paket: Inkluderat
Pilot-paket med LiDAR: Tillval, förväntad möjlighet att beställa från Q2 2023
Performance-paket: 70 000 SEK
Effekt: 360 kW (380 kW med Performance-paket)
Vridmoment: 840 Nm (910 Nm med Performance-paket)
0-100 km/h (målsiffra): 5,0 sekunder (4,7 med Performance-paket)
Toppfart: 210 km/h
Batterikapacitet (nominell): 111 kWh
Batteri-typ: 400V litiumjon
Batteri-konstruktion: 204 prismatiska celler, 17 moduler, batterihölje i aluminium med förstärkning av borstål
Räckvidd (preliminär målsiffra): Upp till 610 km (WLTP)
Elmotor, typ: Permanentmagnet synkron
Motorkonfiguration: Dubbla motorer, en fram och en bak
Torque vectoring: Dubbla kopplingar (endast bakre motorn)
Växellåda: Reduktionsväxel
Luftmotståndskoefficient: 0,29 Cd
Luftmotstånd: 0,78 CdA
Laddningseffekt (DC): Upp till 250 kW
Laddningseffekt (AC): Upp till 11 kW
Axelavstånd: 2 985 mm
Längd: 4 900 mm
Höjd: 1 614 mm
Bredd, inkl. sidospeglar: 2 120 mm
Markfrigång: 201 mm
Tjänstevikt: 2 584-2,670 kg
Viktfördelning: 50:50
Max dragvikt (bromsat släp): 2 200 kg
Chassi: Stål-chassi, axlar i aluminium
Kaross: Stål
Hjul och däck: 21-22 tum
Bromsar: Brembo 4-kolvsok, 400 mm borrade och ventilerade skivor (fram)
Standard 1-kolvsok, 390 mm ventilerade skivor (bak)
Vändcirkel: 11,8 m
Hjulupphängning: Dubbla triangellänkar (fram)
Multilänk (bak)
Dämpare: Adaptiv, automatiskt nivåreglerande tvåkammars luftfjädring med aktiva dämpare från ZF.
Främre förvaringsutrymme: 32 liter
Bakre bagageutrymme (baksätet uppfällt): 484 liter (inkl. 90 liter under golvet)
Bakre lastvolym (baksätet nedfällt): 1 411 liter (inkl. 90 liter under golvet)
Max taklastningsvikt: 100 kg
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se