Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Stefan Isaksson / Polestar

Polestar 3 – snart svensk premiär

Den stora eldrivna suven Polestar 3 kommer att premiärvisas inför allmänheten vid eCarExpo i Göteborg 2-4 december.

Nyheterna kring såväl Polestar 3 som syskonbilen Volvo EX90 kommer slag i slag nuförtiden. Vi var på plats i Köpenhamn onsdagen den 12 oktober för världspremiären av Polestar 3 och om du vill se filmen från lanseringseventet, då gör du det här. Vi har även tidigare som enda svenska tidning tittat på Lotus Eletre, ytterligare en syskonbil från Geely-gruppen. 

1 AV 2
Foto: Stefan Isaksson / Polestar
2 AV 2
Foto: Lotus

All information kring vad vi hittills skrivit om Polestar 3 hittar du här och detaljer, priser och fakta hittar du här. Men för att spara dig lite tid kan vi göra en snabb återblick.

Polestar 3 blir först ut på den nya plattformen kallad SPA2 och ersätter mycket riktigt den framgångsrika SPA-plattformen som stått till grund för modeller såsom XC60, XC90, S60, V60 samt S90 och V90. Med andra ord de stora byggstenarna som grundade och byggde upp Volvos försäljningsframgångar från 2016 och framåt. Den nya eldrivna suven från Polestar blir en stor pjäs som mäter 490 centimeter på längden, 212 centimeter på bredden och 161,4 centimeter på höjden. Axelavståndet på 298,5 centimeter är helt i klass med dagens Volvo XC90 (298,4 centimeter), det handlar fortfarande om stora bilar. 

Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle

Och tunga, tjänstevikten uppges ligga mellan 2 584 och 2 670 kg. Det stora batteriet på 111 kWh står för en betydande del av vikten, men krävs samtidigt för att kunna ge max 61 mils räckvidd enligt WLTP. Hur långt den går ute på väg, hur rapp den känns med upp till 517 hästar och 910 Nm fördelat på fyrhjulsdrift, det får vi återkomma till – exakt när vet vi ännu inte. Men hur den ser ut i verkligheten, det kan du själv avgöra efter att ha sett den på eCarExpo i Göteborg 2-4 december där även nämnda Lotus Eletre ska stå utställd.