Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Polestar ska bygga elektriska sportbilar

Geely har för avsikt att satsa stenhårt på Volvos prestandamärke Polestar. Enligt uppgift har de fått i uppdrag att bygga unika sportbilar med eldrift, bilar som inte baseras på befintliga Volvo-modeller.

Många går och väntar på Polestar-versioner av Volvos senaste modeller. Vad många inte väntat sig är att Polestar även ska bygga andra bilar, elektriska sportbilar för att vara mer exakt – bilar som inte är baserade på befintliga Volvo-modeller.

Enligt brittiska Auto Express har Volvos prestandamärke fått uppdraget direkt från Geely som vill bredda sin varumärkesportfölj för att ”närma sig” hur Volkswagen-koncernens motsvarighet ser ut. Och portföljen har börjat växa ordentligt – Geely har i dag bland annat varumärkena Geely, Lynk & Co, Volvo, Polestar, London Taxi Company samt både Lotus och Proton på ingång.

Geelys avsikt med Polestar är att skapa vad Mercedes har gjort med Mercedes-AMG (tidigare bara AMG), det vill säga ett starkt prestandavarumärke som bygger vassa bilar baserade på befintliga modeller (Mercedes i AMG:s fall) och modeller som är unika för AMG-varumärket.

Enligt Auto Express källor inom Geely kommer vi att få se en första elektrisk Polestar-sportbil redan innan 2017 års utgång och fler sägs följa. Vad gäller bilen som ska komma i år misstänker vi att det handlar det om en konceptbil, men det är inte säkert beroende på när Geely gav Polestar uppdraget.

Även om de elektriska Polestar-modellerna ska bli unika för Polestar kommer de enligt uppgift att använda sig av Volvo-teknik, det vill säga de båda plattformarna SPA (nya 90- och 60-serierna) samt CMA (nya 40-serien).

Polestar kommer fortsätta att skapa Polestar-varianter av Volvos modeller, exempelvis kommande S90 Polestar och V90 Polestar. Dessutom sägs Geely vilja använda Polestar till koncernens motorsportsatsning, som redan existerar i form av WTCC-deltagandet med Polestar Cyan Racing. Siktet är inställt på ett inträde i den allt mer populära elektriska tävlingsserien Formel E.