Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Film från vår unika provkörning av Volvos nya polisbil
2 AV 2

Polisen stoppas från att handskas med elbilar

Huvudskyddsombudet i polisregion Väst har utfärdat ett skyddsombudsstopp för hantering av elbilar då de vid skada kan innebära risk för polisernas liv.

Det finns många nya aspekter att ta hänsyn till i takt med att antalet eldrivna fordon på vägarna ökar. Räddningstjänstens hantering av dem på olycksplatser har tidigare diskuterats, granskats och förbättrats. Nu berörs även polisen som, med stöd av arbetsmiljölagen, har belagts med ett så kallat skyddsombudsstopp för hantering av elbilar.
Det är Björn Johnsson, huvudskyddsombud i polisregion Väst, som har utfärdat hanteringsstoppet då det finns risk för polisernas hälsa och liv.

– Vi ser och vi vet att de här högvoltsfordonen eller högspänningsfordonen innebär stora risker att hantera dem utifrån el. Det värsta scenariot är att någon av våra medarbetare faktiskt omkommer och dör i en sådan här olycka. Det är den nivån vi pratar om och det är därför skyddsombudsstoppet kom till, säger han till SR P4 Göteborg.

LÄS OCKSÅ: Brandförsvaret varnar för komplicerade bränder med elbilar

Polismyndigheten ska nu säkerställa nya rutiner för hantering av skadade elbilar som poliser kommer i kontakt med i samband med exempelvis trafikolyckor, bränder och skjutningar – från hantering på plats till bärgning till polisens lokaler.
Polisens personal ska också utbildas för att känna en större trygghet vid hantering med eldrivna fordon.

Men innan nya rutiner är på plats råder alltså hanteringsstopp av elbilar för poliser i region Väst.

LÄS MER: Tesla-batteri började brinna igen – flera dagar efter olycka