Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Porsche Cayenne Turbo GT.
Porsche Cayenne Turbo GT.
Porsche Cayenne Turbo GT.
1 AV 2
Sportbilsikonen har blivit oöm terrängbil
2 AV 2
Porsche Cayenne Turbo GT.
Foto: Porsche

Porsche Cayenne blir elbil

Tyska Porsche är på väg att bli ett elbilsmärke. Om bara några år kommer märket att ha flera olika elbilsmodeller i utbudet, bland annat en eldriven Cayenne.

Taycan har nu några år på nacken, men fortfarande är den Porsches enda eldrivna modell. Om ungefär ett år får den sällskap av nya Macan som då är eldriven. Sannolikt presenteras modellen redan i år. Därefter kommer nytillskott i allt tätare takt.
Under Porsches årliga presskonferens nyligen, där bland annat fjolårets resultat samt framtidsvisionerna presenterades närmare, berättade företaget att i mitten av 2020-talet kommer 718-serien (modellerna Boxster och Cayman) som elbilar och de båda i ett medellångt perspektiv enbart kommer att finnas med eldrift. Med andra ord kommer bensinversionerna att finnas ytterligare några år och då parallellt med elversionen, ungefär som vid Macans övergång.

Efter 718-serien är det Cayenne som ska bli elbil. Porsche benämner den som fjärde generationens Cayenne vilket tyder på att det är en helt ny version av suven som första gången kom till världen för drygt 20 år sedan. Porsche poängterar att ”el-Cayenne” markerar företagets satsning mot att minst 80 procent av Porsche-försäljning år 2030 ska utgöras av just elbilar.

Vidare bekräftar Porsche att Cayenne kommer att få ett eldrivet storasyskon, något som vi har rapporterat om flertalet gånger tidigare. Nyligen beskrevs modellen som en sjusitsig suv som kan komma att kosta tre gånger mer än Cayenne.

Senare i år kommer Porsche Cayenne ut i ett uppdaterat utförande som väntas påminna om lillebror Macan.