Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porsche hjälper oss uttala Taycan

Snart släpper Porsche sin första helelektriska modell Taycan. Men innan det är dags vill de att vi ska ha koll på uttalet.

För några år sedan hjälpte Porsche oss alla att uttala varumärket korrekt

, nämligen så här: . Nu är det dags att vi tar oss an uttalet av kommande elbilen Taycan som lanseras nästa år. Vi vågar oss inte på att få till modellnamnet i fonetisk skrift (någon får gärna bjuda på det i kommentarsfältet), så vi hänvisar i stället till filmen nedan.

https://youtu.be/t8oixMu703s

I dag får inte enbart lära oss hur Taycan ska uttalas, utan också hur de tänkte när de gav elbilen namnet. Så här skriver Porsche:

”Namnet ska lyfta fram sin oefterhärmliga betydelse inom Porsche-familjen. Det ska vara fräscht, dynamiskt, gripande – inte ett teknokratiskt teleskopord, däremot ett namn som berättar en känslomässig, sammanhängande historia. Och i slutändan ska det vara ett namn som förenar tradition, modernitet och framtid. Kort sagt, det ska återspegla fordonets karaktär och otvetydigt fungera med varumärket Porsche.”

Porsche Taycan kommer alltså under 2019 och den gör det med två elmotorer som driver var sitt hjulpar med sammanlagt 600 hästkrafter eller strax däröver. Den kommer att ha en räckvidd på mer än 40 mil per laddning och ska kunna snabbladdas via det nya nätverk med 350 kW-laddare som sätts upp runt om i Europa. Modellen föregicks av konceptbilen Mission E som visades på Frankfurtsalongen hösten 2015.